Dostupni linkovi

Predsjednik Uzbekistana održava prijevremene izbore kako bi duže ostao na vlasti


Šavkat Mirzijajev
Šavkat Mirzijajev

Predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijajev u nedjelju održava prijevremene izbore kako bi produžio vladavinu za još sedam godina, samo nekoliko mjeseci nakon što je izmijenivši ustav ukinuo ograničenja zbog kojih bi morao odstupiti 2026.

Birališta su otvorena jutros po lokalnom vremenu, a pravo glasa ima oko 20 miliona ljudi, navela je Centralna izborna komisija.

Mirzijajev (65) je izveo Uzbekistan iz izolacije otkako je preuzeo vlast 2016., nakon smrti autokrate Islama Karimova, koji je vladao od sovjetskog doba i držao zemlju zatvorenom za veći dio svijeta.

Otvorena je vanjska trgovina, ukinuta je kontrola deviza, a politički sistem je donekle liberaliziran.

Međutim, još uvijek jakih opozicijskih stranaka i političara u zemlji koja nikada nije održala izbore koje bi međunarodni posmatrači smatrali konkurentnim.

Mirzijajev je ukinuo dvomandatno ograničenje svog predsjedništva nakon referenduma u aprilu o ustavnim amandmanima koji su resetirali njegov broj mandata i produžili buduće predsjedničke mandate s pet na sedam godina.

Kao i druge države u centralnoj Aziji, Uzbekistan pokušava umanjiti kolateralnu štetu od sankcija Zapada nametnutih njegovom tradicionalnom trgovačkom partneru Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Očekuje se da će zbog slabljenja ruske rublje, Taškent imati smanjene priljeve deviza od miliona Uzbekistanaca koji rade u Rusiji.

Uzbekistan, nekoć izvoznik energije, sada troši više nafte i plina nego što proizvodi i kupuje ruski ugljovodonik, profitirajući od toga što Moskva preusmjerava izvoz koji je prije išao na Zapad.

Taškent je politički zadržao neutralnost pozivajući na mir u Ukrajini i obavezao se da će se pridržavati zapadnih sankcija, zadržavajući normalne veze s Moskvom.

Protiv Mirzijajeva na predsjedničkim izborima službeno se takmiče trojica kandidata koji predstavljaju ekološku stranku, Narodnu demokratsku stranku i socijalno-demokratsku stranku Adolata (Pravda).

XS
SM
MD
LG