Dostupni linkovi

Priština bez grejanja, još nema vanrednog stanja


FOTOGALERIJA: Snežno nevreme na Kosovu, februar 2012.

Amra Zejneli

Saobraćajne nesreće i otežan saobraćaj, otkazivanje letova, blokada puteva, problemi sa napajanjem električnom energijom i problemi sa grejanjem posledice su temperature ispod nule koja već danima preovladava na Kosovu.

Direktor instituta Sylë Tahirsylaj je izjavio da se i Kosovo, kao zemlje u regiji, suočava sa veoma niskim temperaturama i snegom, te predviđa da će u toku narednih dana temperatura pasti i do -22 stepena.

Sneg je blokirao i nekoliko magistralnih puteva koji vode ka graničnim prelazima, te zvaničnici Policije Kosova saopštavaju da je saobraćaj otežan.

“U blokadi je put Peć-Kula-Rožaje, zatim put prema Rugovi u okolini Peći, te put prema graničnom prelazu Mutivoda. Saobraćaj je otežan u blizini Brezovice i Dragaša, kao i u nekim selima u blizini planinskih oblasti”, kazao je Baki Kelani, portparol policije.

Sneg je takođe otežao i vazdušni saobraćaj na Kosovu. Portparolka Međunarodnog aerodroma u Prištini, Valentina Gara, izjavila je da su danas otkazana dva leta.

“Jedan let je otkazan a drugi je bio primoren da sleti u Skoplju. Što se tiče piste aerodrome, ona je uvek čista za sletanje, ali jedini problem je vazdušni prostor, odnosno problem vidljivosti zbog snega”, ističe Gara.

Otkazane i operacije u bolnici

Uz hladno vreme nedostaje i gradsko grejanje. Iz gradske toplane u Prištini, Termokos, saopštili su da u utorak ujutro nisu uspjeli da obezbede grijanje građanima zbog kašnjenja kamiona sa mazutom, što je posledica nevremena.

Zaleđen mlaz vode, Priština, 7. februar 2012.
Zaleđen mlaz vode, Priština, 7. februar 2012.
“Očekuje se da će mazut stići u toku dana, dok će u poslepodnevnim satima biti nastavljeno normalno snabdevanje”, kaže se u saopštenju.

A Univerzitetski klinički centar u Prištini se, pored nedostatka grejanja, suočava i sa povremenim restrikcijama električne energije. Portparol centra Shpend Fazliu izjavio je za RSE da su i mnoge operacije odložene zbog ovakvog stanja.

“Imamo problema sa strujom, a grejanje je na jako niskom nivou koje onemogućava normalan rad u klinici”, ističe Fazliu.

U centru je takođe prijavljeno 236 slučajeva preloma, kao posledica leda na trotoarima.

Ipak, i pored teških vremenskih uslova, Ministarstvo infrastrukture za sada još ne smatra opravdanim da proglasi vanredno stanje.

Politički savetnik ministra Lah Nitaj u izjavi za RSe ističe da o tome još uvek nije bilo reči.

“Pratimo situaciju i u saradnji sa Vladom, zavisno od atmosferskih uslova, donećemo potrebne odluke”, kazao je on.

Međutim, zbog niskih temperature, Ministarstvo za obrazovanje je u ponedeljak odlučilo da obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na Kosovu.
XS
SM
MD
LG