Dostupni linkovi

Uz Međunarodni dan borbe protiv pušenja: Hiljadu razloga zašto prestati


Ilustracija
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv pušenja u Tuzli su za učenike srednjih škola održana predavanja o štetnosti pušenja. Liječnici su ukazali na činjenicu da svake godine pušenje širom svijeta uzrokuje smrt preko četiri milijuna ljudi, te da pušenje oduzima 20 godina života.

Tuzlak Meho Bošnjaković strastveni je pušač. Iako osjeća brojne zadravstvene tegobe, pušenja se ne može odreći:

„Evo sad ću zapaliti. Šta ću drugo? Ništa mi nije ostalo sem toga. Ne pijem, tablete trošim...“, kaže.

Na pitanje da li je svjestan opasnosti koje nikotin donosi, Bošnjaković odgovara:

"Jesam, ali ne mogu se proći."

Svakodnevno u Dom zdravlja Tuzla dolaze brojni pacijenti sa povišenim krvnim tlakom, raznim poremećajima poput kašlja, umora, loše cirkulacije i otežanog disanja.

Doktorica Senada Selmanović kaže za naš program da brojni pušači u posljednje vrijeme duhan pokušavaju zamijeniti elektronskim cigaretama, ali da ni to nije rješenje:

„To se daje jedno kratko vrijeme dok je osoba još uvijek na staklenim nogama kad prestane puštiti. Prva tri mjeseca su svakako najgora, a tek nakon godinu dana bez cigarete možemo reći da je neko uspješno završio“, navodi doktorica.

Psihijatar dr. Kasim Brigić kaže za naš program da pušači nisu ni svjesni koliko je pušenje opasna ovisnost:

„Čak mnogi je izjednačavaju sa ovisnošću o narkoticima. Nikotin je sam po sebi veoma razarajući, uništava krvne sudove i dovodi do arterioskleroze i srčanih oboljenja, a da ne govorim koliko je opasan za karcinome plućnog stabla“, naglašava doktor Brigić.

U svim srednjim školama u Tuzlanskom kantonu redovite su edukacije učenika o štetnostima pušenja. No ni to ne umanjuje broj sve mlađih pušača.

„Sredstva koja se ulažu u duhan i nikotin su bačena sredstva“, kaže učenica Srednje ekonomske škole u Tuzli Lejla Đuzo.

„Većina mojih vršnjaka ima tu lošu naviku i taj broj raste iz dana u dan. Mislim da je malo onih koji se zalažu da prestanu“, dodaje učenica Edina Mušić.

Inače, Svjetska zdrvastvena organizacija danas je upozorila na slabo informiranje mladih o štetnosti pušenja, te je ukazala na činjenicu da veoma mali broj mladih ljudi zna da uopće se obilježava 31. siječanj kao Međunarodni dan borbe protiv pušenja.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG