Dostupni linkovi

Uz 21 godinu od rušenja Starog mosta: Mentalni zidovi tvrđi od Berlinskog


Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru

U nedjelju, 9. novembra, navršava se 21 godina otkako je Stari most u Mostaru - biser osmanske arhitekture na Balkanu, srušen artiljerijskim projektilima sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

I ove godine, kao i brojnih prethodnih, zvanične gradske vlasti - po svemu sudeći - neće obilježiti taj događaj, zbog kojeg su slike pada do tada 427 godina stare građevine obišle cijeli svijet i koji je izazvao zgražanje međunarodne javnosti.

Hroničari mostarskih zbivanja, međutim, ističu da se taj grad, nažalost, u psihološkom smislu nije daleko odmakao od tog 9. novembra 1993. godine, te da su se mentalni zidovi podjele pokazali tvrđim i od čuvenog Berlinskog zida.

Kao i svake godine posljednjih decenija, rušenje Starog mosta u Mostaru artiljerijskim projektilima sa kote Stotina, podno brda Hum, sa položaja Hrvatskog vijeća obrane, obilježit će Klub skakača u vodu "Mostari".

"Što se tiče nas, skakača s mosta, Mostari, mi to radimo na svoj način - skokom bez aplauza u 10 sati i 16 minuta Tako obilježimo još jednu godinu, sad je 21 puna godina od te gluposti", kaže za RSE Saša Oručević, portparol kluba "Mostari" i organizatorâ tradicionalnih visinskih skokova sa Starog mosta.

I ove godine se, pored velikog broja građana, na ceremoniji obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta očekuje dolazak i osnovaca iz škola koje rade na bosanskom jeziku, zvaničnikâ bošnjačkih stranaka, te predstavnikâ boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH.

"To je čas istorije, čas nečega što djeca u osnovnim školama, na svu sreću, nisu ni doživjela ni vidjela, ali tu smo mi koji smo bili svjedoci da im objasnimo i kažemo tačno šta se desilo", ističe Oručević.

Zlatko Serdarević
Zlatko Serdarević

Dana rušenja Starog mosta, za Radio Slobodna Evropa prisjetio se Zlatko Serdarević, novinar i hroničar zbivanja u Mostaru zadnjih decenija, čovjek koji posjeduje bogatu arhivsku građu vezanu za Mostar u posljednjih nekoliko stoljeća.

"Sjećam se da je dan bio vedar, da je bio miran, da su se čule čak i ptice i sve je 'mirisalo' da je sve stalo. Međutim, negdje prije deset sati je počela kanonada sa brda Stotine. Ja sam to saznao, bio sam na svom radnom mjestu. Došla je vijest da se ruši Stari most. To niko nije mogao da vjeruje", navodi Serdarević.

Direktni svjedok rušenja Starog mosta je i snimatelj Eldin Palata, u to vrijeme 20-godišnji amater, koji stanuje u blizini tog simbola Mostara. Imao je kameru, sa baterijom koja je bila pri kraju, jer opsađeni istočni dio grada u to vrijeme već mjesecima nije imao struje.

Njegovi snimci posljednjih trenutaka Starog mosta obišli su cijeli svijet.

"Samo se srušio, pao, i onda velika crvena mrlja Ja sam u tom trenutku je vidio crvenu, kao da je krvava, inače, to je od one zemlje od čega je bio napravljen. Svukuda su daske bile. Te su daske bile postavljene k'o da štite Stari most, ali očito, više niko ga nije mogao zaštititi", kaže Palata.

Eldinu Palati se jedan događaj odmah po padu Starog mosta posebno urezao u pamćenje, a zvuk je dolazio sa položaja HVO-a.

Eldin Palata
Eldin Palata

"Ta pucnjava sa brda Huma, odakle se vidio Stari most - to je bilo slavlje. 'Srušili smo Stari most!' - i mislili su da je to kraj", pojašnjava Eldin Palata.

Kako su se osjećali u trenutku kada su tog 9. novembra 1993. godine saznali da je Stari most srušen, neki od Mostarki i Mostaraca su nam rekli:

Anketa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Ipak, Gradska uprava Mostara ne učestvuje u obilježavanju godišnjica rušenja Starog mosta. Upitan zašto je to tako, gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, iz HDZ-a BiH, nedavno je izjavio:

"Mislim da se ti događaji otprilike pokušavaju konotirati da je neko nešto učinio, da se krivica na jedan narod, itd. čini, što ne mislim da je apsolutno dobro."

Podsjetimo, rušenje Starog mosta bilo je dio optužnice pred Haškim tribunalom protiv generala Hrvatske vojske, Slobodana Praljka, kojem se sudilo zajedno sa još petericom civilnih i vojnih lidera ratne Hrvatske Republike Herceg-Bosna u predmetu "Prlić i ostali".

Raspravno vijeće Haškog suda u osuđujućoj presudi čelnicima tzv. Herceg-Bosne u maju 2013. godine zaključilo je da je Stari most bio legitiman vojni cilj.

Uprkos svemu, čini se da se Mostar nije daleko odmakao od novembra 1993. godine. Novinar i hroničar Zlatko Serdarević podsjeća da je 9. novembar i dan kada je 1989. godine počeo pad Berlinskog zida i rušenje Željezne zavjese u Evropi, pa te događaje poredi sa rušenjem Starog mosta i podjelom Mostara.

"Postoje nevidljivi zidovi, koji su isto tako jaki kao i onaj betonski, čak i možda jači. Kad je on u glavi, kad je on u mehanizmima da se održi podijeljenost grada, mi nismo puno zakročili u neko novo vrijeme. Tako ja bar mislim", navodi Serdarević.

Recimo još da je obnova Starog mosta bila međunarodni projekat, vrijedan oko 15 miliona dolara, u kojem je učestvovala i Hrvatska, i da je završen 2004. godine.

Stari most je, uz veliku svečanost i prisustvo svjetskih zvanica, među kojima je bio i britanski princ Charles, ponovo otvoren 23. jula 2004. godine.

XS
SM
MD
LG