Dostupni linkovi

Uvjerljiva pobjeda Bandića, ostali izjednačeni


Milan Bandić
Na u nedjelju završenim lokalnim izborima u Hrvatskoj nema izrazitog pobjednika, vladajuća Socijaldemokratska partija izgubila je Zagreb, ali je pobijedila u preostala 3 najveća grada u zemlji - Splitu Rijeci i Osijeku te u, simbolički važnom, Vukovaru. Oporbeni je HDZ osvojio više županija i manjih gradova, ali,osim Zadra i Šibenika nije na vlasti ni u jednom važnijem hrvatskom gradu. Apsolutni šampion izbora je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji uvjerljivom pobjedom nad kandidatom svoje nekadašnje Socijaldemorkatske partije, ostaje na čelu hrvatske metropole i 5. mandat.

„Pobijedili su SDP, HDZ i Bandić, svi drugi su izgubili“ - tako rezultate upravo završenih lokalnih izbora u Hrvatskoj sumira sveučilišni profesor i politički analitičar dr Žarko Puhovski.

„Dvije najveće stranke u Hrvatskoj izašle su na izbore, nikad pod većim pritiskom, HDZ zbog svih afera i presuda u vezi s korupcijom, a vladajući SDP zbog loše ekonomske situacije i loše Vlade, ali unatoč tome, pokazale su da i dalje drže 80 posto Hrvatske, minus Milan Bandić u Zagrebu i nekoliko manjih stranaka".

RSE: Kako to tumačite? Građani sve znaju o korupciji i HDZ-u, s druge strane, nezadovoljni su SDP-ovom koalicijskom Vladom, a opet im daju povjerenje?

„U teškim vremenima se ne mijenjaju opcije", kaže Puhovski. "Ne mijenjaju se opcije unutar uobičajenog parlamentarnog modela. Ako bi došlo do promjena opcija to bi onda bilo izvan parlamentarnog modela, kad bi očaj bio takav da bi se tražile solucije na ulici. Ali, unutar Parlamenta se," ponavlja Puhovski, "u teškim vremenima ne mijenjaju opcije.“

Čelnici Hrvatske demokratske zajednice otvoreno priznaju da su najžalosniji zbog gubitka Vukovara u kojem su igrali na žestoke nacionalne karte. Pod patronatom HDZ osnovan je proljetos i Stožer za obranu Vukovara koji je organizirao protuvladine demonstracije i prosvjede protiv ćirilice, a u predizbornoj kampanji strašio je građane 'pripajanjem Vukovara Srbiji'. Unatoč tome, pobijedio je SDP-ov kandidat i dosadašnji gradonačelnik Željko Szabo, svakako zahvaljujući i 'srpskim glasovima' u Vukovaru,ali i dobrim rezultatima u prethodnom mandatu.

„U Vukovaru je, očito, bila kontraproduktivna akcija oko ćirilice i njezine zabrane i završilo je tako da je gradonačelnik Szabo dobio još jaču podršku“, kaže sveučilišni profesor i politolog dr Branko Caratan.

Sakupljanje izborne podrške

U Osijeku je prvi put pobijedio SDP s nekadašnjim 'proljećarom' Ivicom Vrkićem, u okršaju s tamošnjom snažnom regionalnom Hrvatskom demokratskom strankom Slavonije i Baranje, strankom Branimira Glavaša, pravomoćno osuđenog za ratni zločin:

„Očito je da dugotrajna dominacija Glavaševe stranke počinje polako da slabi“.
Ilustracija
Ilustracija

Rijeka je i dalje SDP-ova, a Istra IDS-ova, a nakon dugogodišnje HDZ-ove vladavine, pa iskustva s neovisnim Željkom Kerumom, drugi najveći grad u Hrvatskoj, Split, ovaj put je tijesno, ali izabrao SDP-ovog kandidata Ivu Bladasara, koji je svog HDZ-ovog proitivnika pobijedio sa svega 600-tinjak glasova. I to je, zaključuju analitičari, vladajućem SDP-u na neki način satisfakcija za izgubljeni Zagreb u kojem je, ovaj put, stranački nezavisan Milan Bandić, poduprt HDZ-ovim biračima, osvojio više od 65 posto glasova, a njegov protivnik, SDP-ovac Rajko Ostojić, svega 32 posto. O aktualnom trijumfu Milana Bandića, dr Caratan kaže:

„U situaciji kada ranije vladajuća stranka (HDZ) nije previše popularna zbog svojih korupcijskih afera, a aktualna Vlada i SDP trpe zbog izostanka ekonomskog rasta, Bandić je," pojašnjava dr Caratan, "pokupio glasove takozvanog 'protestnog tipa' i glasove HDZ-ovih birača. Naravno," zaključuje dr Caratan, "tu treba dodati i jednu 'tradicionalnu vještinu' koju zagrebački gradonačelnik ima u sakupljanju izborne podrške.“

Bandić je, zaključuje i urednik Novog Lista Branko Mijić, uvjerljivo osvojio Zagreb i taj SDP-ov 'otpadnik' najveći je pobjednik ovih lokalnih izbora:

„Zagreb nije Pariz, niti je Hrvatska Francuska, ali, ipak, dobiti metropolu u svakom je slučaju jedan veliki izborni uspjeh! Mislim da je HDZ ipak gubitnik, jer nije osvojio niti jedan veliki grad. Rijeka, očekivano, Split pomalo iznenađujuće, pripali su SDP-u, Osijek također (koaliciji) tako da Tomislav Karamarko (predsjednik HDZ-a) može tvrditi da je dobitnik ovih izbora, međutim izgubio je najveće gradove i najveća uporišta na koja svi računaju. Tako da," zaključuje Mijić, "mislim da Zoran Milanović i SDP mogu biti zadovoljni ovim rezultatima, da nije te 'kosti u grlu' zvane – Milan Bandić!“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG