Dostupni linkovi

Prvi rezultati: Bandić pobijedio u Zagrebu, Baldasar u Splitu


Ilustracija
Ilustracija

U Hrvatskoj je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora 3,3 milijuna glasača na oko 5.500 biračkih mjesta biralo čelnike Zagreba, 11 županija, 85 gradova i 164 općine.

Prema prvim rezultatima drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu je na izborima za gradonačelnika pobijedio Milan Bandić sa 65,67 posto glasova dok je Rajku Ostojiću pripalo 32,37 posto glasova.

Rajko Ostojić priznao je izborni poraz i čestitao starom i aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću na pobjedi.

"Većina onih koji su izašli na izbore odlučili su da sve ostaje po starome. Želim Bandiću dobar rad, trebat će nam jako puno sreće!", rekao je Ostojić nakon prvih rezultata.

U Splitu je najviše glasova osvojio SDP-ov kandidat Ivo Baldasar (49,08 posto) dok je Vjekoslav Ivanišević osvojio 48,18 posto glasova.

Vukovar je već izbrojao sva biračka mjesta. Novi-stari gradonačelnik je Željko Sabo sa 53,23 posto glasova dok je Ivan Penava osvojio 45,9 posto.

U Rijeci je pobjedu odnio Vojko Obersnel sa 67,67 posto glasova, slavio u Rijeci pred Hrvojem Burićem (30,2 posto glasova).

U Osijeku vodi Ivica Vrkić sa 52,3 posto glasova, dok Krešimir Bubalo ima 45,5 posto glasova.

Dubrovnik također ima starog gradonačelnika - Andru Vlahušića.

Na čelu Zadra bit će HDZ-ov Božidar Kalmeta, u Šibeniku vodi HDZ-ov Željko Burić.

Uz ogradu da je obrađeno jako malo biračkih mjesta, u Slavonskom Brodu vodi aktualni prvi čojek grada Mirko Duspara. U Sisku bi Dinka Pintarića mogla zamijeniti SDP-ova Kristina Ikić Baniček. SDP je izgubio Požegu gdje je razlika između HDZ-ovog Vedrana Neferovića i SDP-ovog Zdravka Ronka bila 46 glasova, prenosi Index.hr.

Nešto više od 900 tisuća birača, odnosno njih 28,84 posto glasovalo je u nedjelju do 16 sati u drugom krugu lokalnih izbora, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Najbolji odaziv je do 16 časova bio u Gospiću (47, 29 posto), a najlošiji u Rijeci (18,70 posto). Sa 41, 41 posto izašlih birača, Ličko-senjska županija je na vrhu, a Međimurska županija (23, 01 posto) na dnu ljestvice izlaznosti.

DIP je zaprimio četiri prijave iz policijskih uprava, no, kažu, nije bilo ozbiljnijih problema, riječ je uglavnom o verbalnim sukobima.

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Istarska, Međimurska, Osječko-baranjska županije su u drugom krugu birale župane.

Drugi krug lokalnih izbora obilježio je niz kršenja izbornih pravila, priopćio je GONG, a najčešće primjedbe građana i promatrača odnosile su se na nagovaranje birača da izađu na izbore i sugeriranje za koga da glasuju, te niz promidžbenih aktivnosti, a dojave su se odnosile i na nepravilnosti rada biračkih odbora.

"Drugi izborni krug protekao je danas u atmosferi nagovaranja birača da izađu na izbore, sugestijama za koga glasati te organiziranju prijevoza za birače od strane kandidata, usprkos izbornoj šutnji. Česte su bile i primjedbe na rad biračkih odbora, a posebice na koordiniranje članova odbora i stranaka o tome tko je glasao i za koga", stoji u GONG-ovu priopćenju.

Najčešće primjedbe građana i promatrača GONG-a odnosile su se na zvanje i nagovaranje birača da izađu na izbore, sugeriranje biračima za koga da glasuju, nuđenje prijevoza građanima do biračkog mjesta i njihovo dovođenje na glasovanje od kandidata, promidžbu u neposrednoj blizini biračkog mjesta, okupljanje kandidata, slanje sms poruka i e-mailova, promidžbu na Facebooku i lecima, na reklamnim panoima te na misi.

XS
SM
MD
LG