Dostupni linkovi

Kosovo usvojilo strategiju za nova priznanja nezavisnosti


Kosovska deklaracija nezavisnosti
Kosovska deklaracija nezavisnosti
Vlada Kosova je usvojila strategiju za nova priznanja nezavisnosti zemlje.

Premijer Hashim Thaçi je najavio da će dosadašnje lobiranje kao i aktivnosti koje će se desiti u budućnosti u sklopu ove strategije doneti nova priznanja nezavisnosti.

„Ovi sastanci će biti podsticaj za dalji rad na novim priznanjima Republike Kosovo“, kaže Thaçi.

Sponzor strategije i ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj navodi da strategija obuhvata na polju lobiranja za nova priznanja, a na kojima će se angažovati institucije i njihovi čelnici, ali i međunarodni prijatelji.

Hoxhaj je istakao da ovo lobiranje obuhvata pet grupa u koje su svrstane određene zemlje.

„To su zemlje koje su priznale Kosovo, u drugoj grupi su zemlje koje su veoma blizu priznanju Kosova, u treću grupu spadaju zemlje koje su dale pozitivne znake da mogu priznati Kosovo, zatim sledi grupa sa zemljama koje imaju neutralan stav o nezavisnosti Kosova, dok su u poslednjoj grupi one zemlje koji su protiv kosovske nezavisnosti“, objasnio je Hoxhaj.

Ministarstva slabo informisana

Na ovoj strategiji se radilo u koordinaciji sa kancelarijom predsednice Kosova, Atifete Jahjage.
Zgrada Vlade Kosova

Međutim, koalicioni partner Demokratske partije Kosova - Alijansa Novo Kosovo, navodi kako se stiče utisak da rad na ovoj strategiji nije bio koordinisan sa njima.

Zamenik premijera i čelnik ANK-a Behxhet Pacolli koji je zadužen za lobiranje, kaže da je tek u sredu prelistao strategiju, na dan kada je ona objavljena u lokalnim medijima.

„Ono što nisam video i pročitao, to sam uradio danas“, kazao je Pacolli.

I Ministar za dijasporu iz redova Alijanse Novo Kosovo Ibrahim Makolli je izjavio da su ministri slabo informisani o sadržaju strategije.

“Pozdravljam rad na strategiji ali smatram da je prebrzo da se glasa o ovom dokumentu koji smo dobili pre nekoliko trenutaka. Bilo bi dobro da se zna šta je sadržaj strategije i mislim da bi bilo bolje da se za to da određeni vremenski period”, kazao je Makolli.

I pored zahteva da se nastavi sa konsultacijama, strategiju je jednoglasno usvojila Vlada Kosova, a detalji od strateškog interesa politike ostaće poverljivi.

Republiku Kosovo je do sada priznale 75 zemalja.
XS
SM
MD
LG