Dostupni linkovi

Kosovski budžet usvojen bez prodaje Pošte i telekomunikacija


Pošta i telekomunikacije Kosova
Skupština Kosova je iz nacrta Zakona o budžetu Republike Kosovo za 2014. godinu uklonila amandman kojim se predviđa prodaja 75 odsto akcija Pošte i telekomunikacija Kosova (PTK), a usvojila budžet za 2014. godinu.

Rasprava o PTK je bila zakazana za popodnevne sate, ali poslanici iz redova opozicije napustili su salu i time je sednica u četvrtak privedena kraju. Opozicija se inače protivila načinu na koji je bilo prodato 75 posto akcija PTK-a u aprilu ove godine.

Budžet za 2014. iznosti milijardu i 590 miliona eura, ili četiri miliona više od prošle godine.

Predsednik Skupštine, Jakup Krasniqi, pozdravio je uklanjanje ovog amandmana.

“Amandman 8 je uklonjen, i dobro je što je uklonjen”, kazao je Krasniqi.

Sa 57 glasova za, 48 protiv i jednim uzdržanim, budžet za 2014. godinu je usvojen, bez prodaje PTK-a.

Nakon upozorenja opozicije da će napustiti salu i da će glasati protiv zakona o budžetu kako ne bi došlo do prodaje PTK-a, amandmant o prodaji PTK-a je uklonjen, a budžet za 2014. usvojen bez amandmana.

Opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje, prodaju akcija PTK-a su smatrali nezakonitom s obzirom da je bila obuhvaćena budžetom za sledeću godinu.

Na dnevni red je ubačena i tačka usvajanja vladinog izveštaja o privatizaciji 75 odsto akcija PTK-a i kompletiranja istražne komisije o procesu privatizacije PTK. Medjutim, do glasanja vladinog izveštaja o privatizaciji PTK-a nije došlo pošto je opozicija u večernjim satima napustila salu, jer zahteva da se prvo ispita procedura prodaje pošte I telekoma.

Ovom prilikom, Fatmir Limaj, poslanik Demokratske partije Kosova, kazao je da situacija u kojoj se Skupština nalazi govori sama za sebe.

“Ovo je upozorenje za one koji su predvodili proces privatizacije PTK-a. Odluke o prodaji PTK-a su trebale da se donesu u Skupštini, dok ostale faze treba da nastavi izvršna vlast”, kazao je Limaj, dodajući da je potreban kompromis kako bi se izašlo iz ovakve situacije.

Ranije je opozicija u Skupštini Kosova blokirala prodaju akcija PTK-a, ne glasajući za izveštaj vladine Komisije za privatizaciju o prodaji 75 odsto akcija ove kompanije, koja se smatra najprofitabilnijom u zemlji.

Vlada Kosova je aprila 2013. prodala ovu kompaniju za 277 miliona evra konzorcijumu koji čine nemački "Axos Capital" i britanski "Najafi Company".

Godine 2010. su upravo dešavanja unutar PTK-a naterala Demokratski savez Kosova da napusti vladajuću koaliciju sa Demokratskom partijom, što je dovelo zemlju do vanrednih izbora.

Godine 2011. privatizacija PTK-a nije uspela nakon što se iz konkurencije povukao hrvatski Telekom.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG