Dostupni linkovi

Ustavno Veće u Hagu odbacilo amandmane koje je letos predložio Tači


Hag
Hag

Specijalizovano veće Ustavnog Suda je u četvrtak 26. novembra konstatovalo da ustavni amandmani koje je predložio bivši predsednik Kosova, Hashim Thaci (Hašim Tači) umanjuju prava i slobode zagarantovane poglavljem II Ustava.

“Veće Ustavnog suda je takođe potvrdilo da prema članu 162(3) Ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku”, stoji u saopštenju koje je izdala ova institucija sa sedištem u Hagu.

U predlogu bivšeg kosvskog predsednika za izmenu Ustava, koji datira od avgusta ove godine kada je istekao mandat specijalnog Suda, piše da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat zameni sa time da će mandat trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

Ovaj predlog je Thaci podneo Skupštini Kosova. Predsednica Parlamenta Kosova, Vjosa Osmani, je potom uputila pismo predsednici Specijalnog Suda, Ekaterini Trendafilovoj, tražeći preliminarnu ocenu da predloženi amandmani ne umanjuju prava i slobode utvrđene u poglavlju II Ustava o pravima i slobodama.

U međuvremenu, 5. novembra, je ovaj sud obelodanio optužnicu protiv boivšeg kosovskog predsednika koji se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Istog dana Thaci je podneo ostavku na mesto predsednika i nakon hapšenja je prebačen u Hag.

XS
SM
MD
LG