Dostupni linkovi

Ustavni sud: ZSO nije u skladu sa Ustavom Kosova, ali se može uskladiti


Ustavni sud Kosova
Ustavni sud Kosova

Ustavni sud Kosova odlučio je da dogovoreni principi o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu nisu u potpunosti u saglašeni sa duhom Ustava Kosova, ali da bi ugradnja principa u zakonski akt i u statut zajednice trebala biti u skladu sa ustavnim standardima Republike Kosova.

Sud je utvrdio da će Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim Briselskim sporazumom kojeg je ratifikovala Skupština, te da principi koji nisu u potpunosti u skladu sa Ustavom trebaju da se usklade zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom koji sprovodi principe.

Ovom odlukom u sredu obustavlja se ranija privremena mera od 10. novembra kojom je suspendovan sporazum o Zajednici.

Ustavni sud razmotrio je principe o Asocijaciji/Zajednici na zahtev predsednice Kosova Atifete Jahjage, koja je u sredu, nakon odluke Suda pozvala sve institucije i političke subjekte da poštuju odluku Ustavnog suda.

Predsednica Jahjaga je pozvala partije vladajuće koalicije i opoziciju da iskoriste ovaj trenutak kako bi ponovo započeli politički dijalog i zemlju vratili u normalno stanje.

I Vlada Kosova je pozvala sve političke subjekte, uključujući i opoziciju da poštuju odluku Ustavnog suda, te obećala da će je provesti prilikom izrade statuta i dekreta Zajednice.

Ujedinjena kosovska opozicija, koja se od septembra oštro protivi formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, saopštila je da je neophodno uklanjanje Ise Mustafa sa premijerske pozicije, kao i njegovog prvog zamenika Hašima Tačija, te da je najmanje što treba da se desi "nakon presude Ustavnog suda da principi Zajednice nisu u skladu sa Ustavom Kosova".

"Isa Mustafa i Hašim Tači, kao i njihova koalicija, moraju da snose odgovornost zbog kršenja Ustava. Oni su prekršili Ustav, prevarili građane tako što su se trudili da sakriju ovu prevaru", navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Oni su nas optužili da kršimo zakon, dok su oni suštinski prekršili Ustav naše zemlje, dakle naš državni interes", dodaje se.

Opoziciona Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja pozdravila je presudu Ustavnog suda o usklađenosti principa Zajednice opština sa srpskom većinom sa Ustavom Kosova, navodeći da je ona neosporan dokaz da je Sporazum o Zajednici u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

"Ova presuda Ustavno suda se treba sprovesti onako kako je napisana, crno na belo, a svaka sugestija ili zahtev Ustavnog suda o tome kako postupiti dalje sa ovim sporazumom, nije u domenu Ustavnog suda", dodaje se u saopštenju Alijanse.

XS
SM
MD
LG