Dostupni linkovi

Ustavni sud otvorio put smjeni vlasti u Podgorici


Ustavni sud Crne Gore, zasijedanje 9. mart 2023.godine
Ustavni sud Crne Gore, zasijedanje 9. mart 2023.godine

Ustavni sud Crne Gore je 9. marta odbio je pet žalbi na lokalne izbore održane krajem oktobra prošle godine, čime se stiču uslovi za promjenu vlasti u Podgorici.

U glavnom gradu je i dalje na vlasti Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je izgubila lokalne izbore 23. oktobra pošle godine nakon više od dvije decenije, iako je pojedinačno osvojila najviše glasova.

Lokalnu vlast su osvojili prosrpski i proruski Demokratski front (DF), Demokrate, građanski pokret URA i novoosnovani pokret Evropa sad.

Konačni rezultati oktobarskih lokalnih izbora u Podgorici, Pljevljima i Plavu, još nijesu proglašeni upravo zbog izbornih žalbi koje su čekale na deblokadu Ustavnog suda.

Nosilac izborne liste u Podgorici Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad, nakon izbora je optužio DPS da zloupotrebom instituta ustavne žalbe, u periodu blokiranog Ustavnog suda, organizovano i smišljeno pokušava da blokira tranziciju vlasti u Podgorici.

Ustavni sud mjesecima nije imao kvorum, nakon što je zbog odlaska u penziju od sedam sudija ostalo troje. Odblokiran je 27. februara izborom troje novih sudija.

Iako je bio predložen i četvrti, kako bi sud bio komletan, on nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika.

Današnja sjednica Ustavnog suda je prva sjednica nakon izbora njegovih novih sudija. Kako je javila televizija Vijesti početkom iduće sedmice odlučivaće o još 9 žalbi na izborni proces.

Dalja procedura do faktičke smjene vlasti

Nakon odluka Ustavnog suda počinje da teče rok od 12 sati u okviru kojih Izborna komisija Podgorice treba da utvrdi konačne rezultate lokalnih izbora od 23. oktobra.

Predsjednik dosadašnjeg saziva lokalnog parlamenta u Podgorici ima rok od 15 dana da zakaže prvu sjednicu novoizabrane skupštine, koja se treba održati najkasnije 15 dana od njenog sazivanja.

To praktično znači da bi se na konstituisanje struktura novih vlasti u Podgorici, lokalnog parlamenta i gradonačelnika moglo prolongirati i do mjesec dana.

Po zakonu, gradonačelnik se bira najkasnije mjesec dana od konstituisanja skupštine.

Ukoliko se lokalni parlament ne konstituiše u roku od 60 dana od objavljivanja rezultata, predsjednik države raspisuje nove izbore.

Ko će biti novi gradonačelnik?

Na oktobarskim izborima u Podgorici u kojoj živi trećina crnogorskih građana, DPS je osvojio 24 mandata, Evropa sad 13, Demokratski front 11, Demokrate 6 a pokret URA 4 mandata.

Uprkos tome što je koalicija oko DPS sa dosadašnjim gradonačelnikom Podgorice Ivanom Vukovićem osvojila najviše glasova, većinu od 34 mandata su imale stranke pobjednice parlametarnih izbora 2020. godine.

Odmah nakon izbora Evropa sad je najavila da će u koaliciju za vlast u Podgorici pozvati te partije, proruski DF, Demokrate i URA.

Nosilac liste Evropa sad Jakov Milatović, koji je slovio za budućeg gradonačelnika, u međuvremenu se kandidovao za predsjednika Crne Gore na izborima koji će se održati 19. marta.

Milatović je u predsjedničku trku ušao nakon što je DIK odbio kandidaturu njegovog partijskog kolege Milojka Spajića, koji je pored crnogorskog imao i srpsko državljanstvo.

Evropa sad nije se odredila po pitanju mjesta gradonačelnika Podgorice nakon što je Milatvicu potvrđena kandidatura za predsjednika.

XS
SM
MD
LG