Dostupni linkovi

Skupština Crne Gore izabrala troje od četvoro sudija Ustavnog suda


Sjednica Skupštine Crne Gore tokom izbora sudija Ustavnog suda 27. februara 2023.
Sjednica Skupštine Crne Gore tokom izbora sudija Ustavnog suda 27. februara 2023.

Skupština Crne Gore izabrala je troje, od četvoro nedostajućih, sudija Ustavnog suda čime će najviša sudska institucija biti odblokirana poslije pet mjeseci.

Izbor novih sudija, Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić podržalo je više od dvije trećine poslanika vlasti i opozicije.

Konsenzus među najvećim partijama je postignut ranije nakon snažnog pritiska Sjedinjenih Država i Evropske unije koji su prijetili zaustavljanjem procesa pristupanja Crne Gore EU.

Mandat sudijama Ustavnog suda traje 12 godina.

Ustavni sud je bio blokiran od septembra prošle godine jer je imao troje od ukupno sedmoro sudija, zbog čega nije odlučivao o ustavnim žalbama. Bez odluka tog suda ne mogu biti okončani izborni procesi.

Zašto nije izabran i četvrti sudija?

Iako je, kao i ostalo troje sudija bio predložen od strane skupštinskog Ustavnog odbora, kandidat Faruk Resulbegović nije dobio neophodnu dvotrećinsku većinu.

Najveća opoziciona Demokratska partija socijalista bila je uzdržana kao i Bošnjačka stranka.

Naime, kako predviđa Zakon o Ustavnom sudu, predlagači su dužni da vode računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda. U slučaju izbora četvrtog kandidata, Resulbegovića, nije postignut dogovor između Bošnjačke stranke i albanskih partija.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić
Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je ocijenio da je ta stranka "isključena iz dogovora za izbor četvrtog kandidata koji bi trebalo da bude iz manjinskih naroda.

"Tražićemo podršku i medijaciju za izbor četvrtog člana", rekao je Mustafić.

Reakcije na izbor sudija

Lider DPS i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je pozdravio izbor troje sudija i pozvao manjinske partije da se "što prije dogovore o preostalom upražnjenom mjestu" kako bi se kompletirao Ustavni sud.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović takođe je pozdravio izbor sudija Ustavnog suda, ukazavši da on nije kompletan bez četvrtog sudije.

"Ne mogu da vjerujem da DPS nije glasao za predstavnika manjina. Građani to ne treba da zaborave, s obzirom na to da idu izbori", rekao je Abazović.

Kako je objašnjeno iz DPS, nisu htjeli da arbitriraju između manjinskih stranaka.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji je saopštio da su nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, "stvoreni svi uslovi za organizaciju predsjedničkih i opštih izbora".

"Dobre vijesti iz Crne Gore ", napisao je šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik na twiteru i dodao da se nada da će uskoro i četvrti sudija biti izabran.

Slično je reagovao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ocjenjujući da je ovo "važan korak ka potpuno funkcionalnom pravosuđu u Crnoj Gori".

Ministarka vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon je saopštila da je izbor troje sudija važan korak za okončanje političkih blokada u Crnoj Gori i ubrzanje na putu ka EU.

SAD upozorile da se izaberu svo četvoro sudija

Dva dana uoči sjednice Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da sva četiri upražnjena mesta moraju biti popunjena kako bi ta institucija stvarno bila funkcionalna.

"Ponovno uspostavljanje kvoruma, iako pozitivan iskorak, nije dovoljno", poručio je Eskobar u izjavi agenciji Mina 25. februara.

On je ocijenio da bi neizbor svo četvoro sudija mogao dovesti do rizika produbljivanja političke krize u Crnoj Gori.

Zapadni partneri su mjesecima apelovali na političare u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

Iz Evropske komisije krajem prošle godine izvršila je između ostalog zaprijećeno zamrzavanjem pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez poverenja parlamenta.

Odakle dolaze izabrane sudije?

Snežana Armenko je deset godina bila sudija Osnovnog suda u Podgorici, a nakon toga zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Dragana Đuranović je bila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore. Smijenjena je nakon promjene vlasti 2021. godine. Pred izbor za sudiju, obavijestila je Parlament da je napustila Demokratsku partiju socijalista.

Momirka Tešić sutkinja je Osnovnog suda u Kotoru.

XS
SM
MD
LG