Dostupni linkovi

Od Ustavnog suda BiH zatražena ocjena ustavnosti Zakona o državljantvu


Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić u Sarajevu, 20. septembra 2021.
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić u Sarajevu, 20. septembra 2021.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić je 7. jula uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 14. Zakona o državljanstvu BiH.

Cilj je omogućiti vraćanje bosanskohercegovačkog državljanstva za preko 100.000 bosanskohercegovačkih građana koji žive u državama koje im danas dozvoljavaju dvojno državljanstvo ali im, paradoksalno, to onemogućava zakon BiH, naveo je Zvizdić je na Twitteru.

Brojne evropske države poput Danske, Norveške, Luksemburga i Češke, posljednjih su godina promijenile svoje zakone, pa danas dozvoljavaju naturalizovanim građanima, među kojima su i oni porijeklom iz BiH, da dobiju državljantvo bez odricanja državljanstva svoje matične zemlje.

Ovo je u nezgodan i neravnopravan položaj dovelo brojne bh. građane koji žive u inostranstvu, a koji su se proteklih godina odrekli državljanstva svoje zemlje, kako bi dobili novo.

Desetine hiljada građana BiH, koji žive u inostranstvu, se odreklo državljanstva svoje zemlje u proteklim decenijama.

Izmjenama Zakona o državljanstvu BiH iz 2013. godine je uvedena mogućnost za osobe koje žele da se vrate u državljanstvo BiH, da se prijave kao stranci u BiH i u njoj provedu jednu godinu, a zatim zatraže sticanje državljanstva BiH.

Međutim, u spornom članu 14 Zakona o državljanstvu BiH, čije preispitivanje traži Zvizdić, navodi da će sticanjem BiH državljanstva svoje prethodno državljanstvi moći zadržati jedino osobe koje imaju državljanstvo zemalja sa kojima je BiH sklopila bilaterarnim sporaumom o dvojnom državljanstvu.

Takav sporazim BiH ima jedino sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.

Dvojno državljanstvo građanima omogućava da duži period paralelno budu i državljani BiH i neke druge zemlje, te im omogućava lakši povratak u BiH, kao i pravo da glasaju na izborima.

XS
SM
MD
LG