Dostupni linkovi

"Ustanička ulica" - suočavanje sa bremenom prošlosti


Ekipa filma "Ustanička ulica", foto: SFF
Ekipa filma "Ustanička ulica", foto: SFF
U okviru 18. Sarajevo Film Festivala u četvrtak uveče se prikazuje film „Ustanička ulica“ režisera Miroslava Terzića. Riječ je o jedinom igranom filmu iz Srbije koji je uvršten u Takmičarski program Festivala i bori se za jednu od nagrada Srce Sarajeva.

Ratni zločini na Balkanu i suočavanja sa prošlošću tema je ovog 97-minutnog ostvarenja.

Film „Ustanička ulica“ pripovijeda o ratnom zločinu srbijanske paravojne formacije Prva pionirska, koja je djelovala na ratištima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, a i na Kosovu - gdje joj se gubi svaki trag. Zadatak zamjenika tužioca za ratne zločine je da razjasni ovaj slučaj.

Potreba da o ovoj tematici javno govori, motivisala je režisera Miroslava Terzića da snimi svoj prvi igrani dugometražni film.

„Činilo nam se da je bolje da se mi uhvatimo s ovom temom nego naša deca – jer ne moraju ona da vuku to grozno breme koje nas sve pritiska. Mi smo se jasno odredili prema toj temi. I dan-danas živimo pod pritiskom te teme. I dan-danas postoji taj eho koji nas prati. Dok god mi ne počnemo da pričamo o svemu tome, mislim da neće doći ni do izlečenja. Ovaj film je i moje lično iskazivanje besa što nam se sve to dogodilo“, kaže Terzić.

Zbog osjetljivosti teme filma, pripreme su bile vrlo pomne, ističe Terzić.

„Da se spremim na najbolji mogući način jako sam puno nekih materijala pročitao, knjiga, ispovesti ljudi - i prosto bio sam bolestan posle toga, prilično, onako ljudski bio povređen što se sve to dešavalo u nekoj zemlji koju sam ja jako voleo. Mi smo ustvari pravili film o tome šta sve ta velika politika uradi tom nekom malom čoveku. I želeli smo da budemo pošteni prema samoj temi, prema činjenici da se bavimo jednom ovako delikatnom temom. Najteže je bilo napraviti jedan određeni balans, ne skliznuti u neku banalnost, neku ideologiju“, rekao je režiser filma.




Iskustvo iz tužilaštva

U filmu „Ustanička ulica“ igraju velika glumačka imena: Rade Šerbedžija, Petar Božović, Uliks Fehmiu. Naslovnu ulogu, zamjenika tužioca za ratne zločine, tumači srbijanski glumac Gordan Kičić, koji je istovremeno i producent filma.

„Ja sam proveo dobre tri i po godine u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu sa Vladimirom Vukčevićem i Brunom Vekarićem. I oni su mi otvorili vrata svog tužilaštva. Ja sam bio na suđenjima, razgovarao sa tužiocima i sa ljudima zaposlenim u tužilaštvu, gledali smo predmete, razne snimke“, navodi Kičić.
Miroslav Terzić
Miroslav Terzić

Film je triler - budući da je to pravi ugao za pričanje ove priče, ističe Kičić za RSE.

„Mi smo dobro prošli u Srbiji. Mi smo oko 50.000 gledalaca napravili u Srbiji, što je mislim dobro za ovu vrstu filma, sa ovom temom koja takođe deli Srbiju kao i sve zemlje koje su na neki način učestvovale - pa sad kao pričati o svojim nekim zločinima, problemima sa prošlošću“, kaže Kičić.

Debitantsko igrano ostvarenje Miroslava Terzića finansijski su podržala dva javna konkursa, što je itekako značajno, jer je snimiti film u Srbiji skoro pa nemoguće, ističe režiser.

„Ceo taj postupak je jako, jako težak. Potrebno je da ste veoma sposoban čovek i da poznajete mnogo ljudi. Postoji puno priča, postoji puno talentovanih ljudi, ali nema sredstava“, naglasio je on.

Film „Ustanička ulica“ jedan je od ostvarenja koji se prošle godine našao na servisnom projektu Work-in-Progress, CineLink koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala.

Namjera projekta je da promoviše odabrane filmove iz regije, te da im osigura internacionalni tok. Konačno, i svjetskog distributera ekipa ovog srbijanskog filma pronašla je upravo na sarajevskoj filmskoj smotri. Dolazak na Festival je prilika da film dobije veću medijsku, kao i pažnju istaknutih filmskih profesionalaca, navodi Terzić.

„Sarajevo Film Festival je postao jedan ozbiljan, veoma respektabilan, verovatno sa namerom i sa pravom, vrlo važan festival u regionu. Svi vole da dođu u Sarajevo. I kad smo pomenuli da ćemo da dođemo, svi su pozitivno primili tu vest da ćemo da nastupimo na Sarajevo Film Festivalu i da je to jako dobro za naš film. Videćemo“, rekao je Terzić.
XS
SM
MD
LG