Dostupni linkovi

Schmidt: Vrijeme je da se dovrši formiranje vlasti u BiH


Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak 27. marta kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti na temelju rezultata izbora provedenih još u oktobru prošle godine. Pozvao je političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

U autorskom tekstu Schmidt se oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke kojim je izmjenio Izborni zakon i Ustav Federacije BiH u svezi postizbornog konstituiranja neizravno izabranih tijela.

Žalbe su ih podnijeli tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

"Odlukama od 2. oktobra nisam proveo sve potrebne reforme na državnom i entitetskom nivou, niti sam to želio. Izabrani političari, to je vaš posao i obaveza! Uvijek sam spreman pomoći, ali u ovom slučaju, vi ste odgovorni! Krajnji rok za formiranje Vlade Federacije BiH je pred vratima", poručio je Schmidt.

Tehnički mandat od 2018. godine

Vlada Federacije posljednji put je formirana 2014. godine, i od prošlih općih izbora 2018. Vlada je u "tehničkom mandatu".

Rok za uspostavu nove vlade Federacije BiH ističe 6. aprila.

"Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces formiranja vlasti", napisao je visoki predstavnik.

Dodao da je došlo vrijeme da se demokratska volja naroda pretoči u vlast i akciju.

"Vrijeme je da političari udvostruče napore, da budu konstruktivni i da iznesu konkretne modele za unapređenje sistema za dobrobit ove zemlje i njenih građana."

Paket mjera Schmidt donio na dan izbora u oktobru prošle godine i sadrži amandmane na Izborni zakon i Ustav Federacije BiH. To je bila osma odluka Schmidta na funkciji visokog predstavnika BiH otkako je preuzeo mandat, u augustu 2021. godine.

Visoki predstavnik za BiH inače odluke donosi na osnovu Bonskih ovlasti na osnovu kojih ima pravo mijenjati zakone, ustave entiteta ili smijeniti zvaničnike. Visoki predstavnik u BiH je konačan autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prepreke formiranju Vlade

Ustavnu nadležnost imenovanja i smene Vlade Federacije BiH ima predsjednik ovog bh. entiteta, uz saglasnost oba potpredsjednika, dok imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Predsjednica FBiH Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH - HDZ) i potpredsjednik Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH - SDP) su ranije najavili da će za predsjednika Vlade Federacije BiH predložiti Nermina Nikšića, lidera SDP-a.

Drugi potpredsjednik Refik Lendo (Stranka demokratske akcije - SDA) se tome protivi i inzistira da novu Vladu FBiH trebaju formirati SDA, HDZ BiH i SDP BiH.

HDZ BiH i stranke tzv. Osmorke na čelu sa SDP-om BiH kažu da imaju većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i ne žele koalirati sa SDA.

SDA, HDZ BiH i Savez za bolju budućnost čine Vladu Federacije BiH od 2015. godine. U toj Vladi SDA ima premijera, Fadila Novalića.

XS
SM
MD
LG