Dostupni linkovi

Uspješan test NASA-e za budući let na Mars


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

NASA planira koristiti mega-raketu za putovanja na Mars u 2030-ih. Uspješan korak je bio test izvršen u Utahu, javljaju Associated Press i BBC.

U utorak, NASA-in izvodjač radova Orbital ATK, ispalio je pojačivač - booster čiji je cilj slanje astronauta direktno u svemir. Ovaj shuttle pojačivač za NASA-u, dug 154 metra, ležao je na zemlji i u testu koji je trajao dvije minute izbacivao je ogromne količine plamena i dima i ostvario višestruko povećanje potiska od 3,6 miliona funti.

Svaka SLS raketa će imati dva pojačivača, zajedno sa četiri glavna motora. Na kraju će biti devet miliona funti potiska za poletanje, znatno više nego što je sada, naglasio je bivši astronaut i aktuelni predsjednik Orbital ATK Charles Precourt.

Rekao je da je tim radio non-stop u proteklih pet nedelja da se pripreme za ovaj test - prekretnicu.

Ovo je drugi i završni test ispaljivanja pojačivača bustea koji je dizajniran za Space Launch System NASA. U prvom lansiranje rakete iz Florida Kennedy Space Centra u 2018. neće biti ljudske posade. Ali, nekoliko godina kasnije, astronauti će biti na brodu za let u blizini Mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG