Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorske arhitekte za sirijske izbjeglice


Arhitektonsko rješenje mladih crnogorskih arhitekata, 2016.

Među skoro 250 projekata koji su pristigli na međunarodni konkurs "Sirija: Poslijeratno stanovanje", projekat mladih crnogorskih arhitekata se našao na četvrtom mjestu i pobrao velike pohvale svjetskih stručnjaka.

Mlade crnogorske arhitekte kojima još uvijek fali malo do diplome, našli su se u samom vrhu međunarodnog konkursa koji je raspisan radi pronalaženja novog koncepta stanovanja u Siriji nakon okončanja ratnih sukoba.

Njihov projekat kombinuje moderno i tradicionalno – savremen dizajn usklađen sa prirodom ukomponovan sa istorijski i kulturološki odgovarajućim ambijentalnim rješenjima.

Jedan od članova tima mladih crnogorskih arhitekata koji su radili na ovom projektu je Nemanja Mitrović.

On za RSE kaže da se njihov pristup zasnivao na osnovnom konceptu podjele na dva dijela po vertikali.

"Prizemni dio koji je od zemlje je za okupljanje, odnosno, dnevni boravak i trpezarija i sprat kao mirniji dio za spavanje. Vodilo se računa i o dvorištu i zajedničkim prostorima unutar tog 'kvarta' koji je u suštini kuća sačinjena od manjih kućica koje se međusobno prožimaju i tako funkcionišu", navodi Mitrović.

Mitrović ističe da je akcenat stavljen na zajednička mjesta gdje bi stanari mogli uveče mogli da se okupljaju.

"Oni su u snažnoj vezi sa islamom. Pobožni su, a veoma međusobno povezani i imaju potrebu da koriste zajedničke prostore, atrijume gdje je tradicionalno voda u sredini. U suštini, nijesmo htjeli ništa novo da namećemo, već samo da im damo ono što su imali u nekom novom, modernom ruhu, a što bi bilo jeftino i brzo za izgradnju", kaže Mitrović.

Od 245 prijavljenih radova, međunarodni žiri je odabrao 50, među kojima je i pet timova koje je činilo petnaestak studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici koji će biti izloženi i publikovani.

Među prvih deset radova, našla su se tri projekta crnogorskih studenata, a najbolje pozicionirani su bili Đina Prnjat i Nemanja Mitrović.

"Kakva je sudbina našeg projekta, mislim da je to političko pitanje zato što situacija u Siriji i dalje nije pod kontrolom. Ako bi se situacija smirila, mislim da postoje velike šanse da neki projekti budu realizovani", ocjenjuje Nemanja Mitrović.

Autori projekta: Tijana Perović, Jelica Babić i Petar Tomas
Autori projekta: Tijana Perović, Jelica Babić i Petar Tomas

Prnjat i Mitrović su za osnovni građevinski materijal za "sirijske kuće" odabrali zemlju koja je nekada na prostoru Balkana bila veoma zastupljena u gradnji kuća.

Za razliku od skupih termoizolacionih materijala sa ograničenim efektima, zemlja predstavlja savršen termoizolacioni materijal jer ne omogućava transfer toplote, pa kuće ljeti ostaju hladne, a zimi tople.

Nemanja Mitrović ističe da sada razmišljaju i o komercijalizaciji svog projekta zemljane kuće.

"Znamo da je zemlja kao materijal najbolji i najprirodniji termoizolator. Neka proučavanja govore da je zemlja najljepši materijal u kom čovjek može da živi. Ona dozvoljava da stambeni prostor diše. Zbog visokih ljetnjih temperatura, zemlja je i za naše klimatske uslove veoma povoljna jer obezbjeđuje idealnu unutrašnju temperaturu od 21 stepena“, kaže mladi arhitekta koji smatra da je komercijalizacija zemlje kao građevinskog materijala veoma realna.

"Zemlja je mnogo efikasnija i jeftinija, pa je moguće da se napravi neki projekat u bliskoj budućnosti i u Crnoj Gori", zaključuje Mitrović.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG