Dostupni linkovi

Prvi put snimljeno retko pleme Kavahiva u šumama Amazona


Kavahiva pleme u prašumi Amazona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Kavahiva pleme u prašumi Amazona

Priredio: Mihailo Rakić

U brazilskim šumama Amazona živi retko pleme Kavahiva, koje je do nedavno bilo sasvim izolovano od ostatka civilizacije.

Brazilska vlada objavila je u petak snimak na kome se prvi put vide pripadnici ovog plemena dok se polako probijaju kroz džunglu. Video datira iz 2011. godine, ali su brazilske vlasti odlučile da ga tek sada objave široj javnosti.

Svega nekoliko amazonskih plemena živi nomadskim životom, među kojima je i pleme Kahiva. One su prvi put dokumentovane 1999. godine.

Njihov nomadski život, koji ne poznaje obrađivanje zemlje i uzgoj domaćih životinja, kao i voća i povrća, danas je znatno otežan. Kahive su lovci sakupljači, pa im je potreban veliki prostor kako bi održale svoju egzistenciju.

Tokom dve decenije stručnjaci su naišli na nekoliko privremenih kampova u džungli i pronašli mnogo predmeta koje su napravili članovi plemena, uključujući primitivni razboj za pravljenje strela.

Prema podacima brazilske vladine agencije FUNAI (nacionalna fondacija za Indijance) čija je glavna nadležnost očuvanje prava i zaštita teritorija domorodačkih i drugih divljih plemena, u Amazonu je do sada otkriveno 32 Kahiva plemena, a veruje se da je njihova populacija mnogo veća.

Prošle godine za Kahive je napravljen rezervat u zapadnoj državi Mato Groso, ali članovi plemena i dalje su u opasnosti od lokalnih poljoprivrednika.

Mnogi urođenici iz oblasti Amazona imaju kontakt sa spoljašnim svetom već 500 godina, ali mnogi izbegavaju susret sa ostatkom civilizacije i žive u izolaciji. U Brazilu danas postoji oko 896.000 Indijanaca u 238 plemena. Većina urođenika je tokom perioda od pet vekova iščezla, uglavnom zbog izloženosti bolestima i nasilju.
XS
SM
MD
LG