Dostupni linkovi

U mislima mi je Zapadni Balkan, poručio papa na Uskrs


Papa Franjo sa vjernicima nakon Uskršnje mise, Vatikan, 31. mart 2024.
Papa Franjo sa vjernicima nakon Uskršnje mise, Vatikan, 31. mart 2024.

Papa Franjo pozvao je na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

"Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan, gdje se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekat. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Evropu i čitav svijet", rekao je papa, prenosi hrvatska agencija Hina.

Naglasio je da je rat "uvijek apsurd i uvijek poraz" i da se "ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima". Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se "više ne znaju smijati" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja".

"Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovo apelujem da se garantuje mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. oktobra prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je papa Franjo.

Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Liban, da treba podsticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi.

Papa u obraćanju Urbi et Orbi, Vatikan, 31. mart 2024.
Papa u obraćanju Urbi et Orbi, Vatikan, 31. mart 2024.

Na misi na Trgu svetog Petra prekrivenog cvijećem u jednoj od najvažnijih liturgija u godini okupile su se desetine hiljada ljudi. Samo nekoliko sati nakon što je proslavio 2,5-satno noćno Uskrsno bdijenje, 87-godišnji papa Franjo pojavio se u dobroj formi na početku liturgije.

Ipak, zbog slabog zdravlja proteklih sedmica morao je propustiti procesiju križnog puta u rimskom Koloseumu na Veliki petak.

Franjo, kojem je kao mladiću odstranjen dio jednog plućnog krila, cijelu se zimu borio s respiratornim problemima za koje su Vatikan i on rekli da su bronhitis, gripa ili prehlada. Do 29. marta papa je bio prisutan na raznim obavezama, ali je u posljednje vrijeme izgledao umorno i ponekad je delegirao svoje govore kolegama.

Velika sedmica, koja kulminira Uskršnjom nedjeljom koja obilježava uskrsnuće Isusa Krist, je ključni dio katoličkog kalendara, a brojne ceremonije koje se održavaju tim povodom su popriličan maraton za papu Franju koji već dvije godine koristi invalidska kolica.

Papa sjeda u kolica nakon Uskršnje mise u Vatikanu, 31. mart 2024.
Papa sjeda u kolica nakon Uskršnje mise u Vatikanu, 31. mart 2024.

Papa, koji nikad do sada nije bio na odmoru, posljednji put je bio na putovanju u septembru, u francuskom gradu Marseju. U decembru, otkazao je dugo iščekivano pojavljivanje na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju.

Sljedeće putovanje, u Veneciju, planirano je za 28. april. Vatikan još nije potvrdio da li će ići na planirani put u Aziju i pacifičke zemlje ovog ljeta.

Franjo je ranije ostavio mogućnost da se povuče ukoliko ne bude više sposoban da obavlja posao. Time bi slijedio primjer svog prethodnika Benedikta XVI, koji je 2013. postao prvi papa od srednjeg vijeka koji je dobrovoljno odstupio sa pozicije.

Ipak, u memoarima objavljenim ovog mjeseca, Franjo je napisao da "nema dovoljno ozbiljan razlog zbog kojeg bi podnio ostavku". Odstupanje je "daleka mogućnost" koja bi bila opravdana samo u slučaju "ozbiljnih fizičkih smetnji", napisao je on.

XS
SM
MD
LG