Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Amerikanci dali još 8 miliona USD za pravosuđe


Američka agencija za međunarodni razvoj /USAID/ obilježiće danas u Sarajevu početak novog osam miliona dolara vrijednog projekta američke vlade za razvoj pravosuđa u BiH.

Petogodišnji projekat USAID nastavak je nedavno završenog Projekta za razvoj sektora pravosuđa /JSDP/.

Novi USAID-ov projekt razvoja pravosudnog sektora nastavlja partnerstvo sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, Ministarstvom pravde BiH, sudovima širom države te uključuje tužilaštva i nevladin sektor na poslovima izgradnje efektivnog i odgovornog pravosudnog sistema u zemlji.

Dugoročne reforme pravosudnog sektora, kao najbitniji cilj USAID-ovog projekta, u narednih će se pet godina ostvarivati jačanjem kapaciteta najbitnijih istitucija pravosuđa kao i ohrabrivanjem gradjana da nadgledaju pravosudje.

Do danas je američka vlada putem USAID-a obezbijedila preko milijardu dolara pomoći namjenjene podršci ekonomskom, demokratskom i društvenom napretku BiH.

Novi projekat pomoći pravosuđu u BiH dolazi u vrijeme kada bi mogao biti upitan nastavak rada stranih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH, čemu se protive srpske stranke.

Uprkos apelima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira da stranim sudijama i tužiocima treba produžiti mandat u Sudu i Tužilaštvu BiH, te preporukama visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Havijera Solane i OHR-a koji idu u istom pravcu, Parlament BiH podijeljen je oko ovog pitanja.

Kako Vijeće ministara BiH nema izlazne strategije, niti je predvidjelo novac u budžetu za zamjenu stranaca domaćim osobljem, insistiranja na odlasku dobila su političku dimenziju. U međuvremenu, zbog preopterećenosti prijeti kolaps u radu Suda.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u srijedu je izjavio da strani tužioci i sudije trebaju još neko vrijeme ostati u BiH, kako bi završili započete slučajeve.

"Ako im se ne produži mandat, ja znam šta ću uraditi. Ali, mi čekamo 16. septembar, kada vaši organi imaju još jednu mogućnost da sami riješe taj problem", izjavio je Incko.
XS
SM
MD
LG