Dostupni linkovi

US Open će dopustiti ruskim i bjeloruskim igračima da se takmiče ali pod neutralnom zastavom


Ruska teniska zvijezda Daniil Medvedev ljubi šampionski trofej nakon što je pobijedio Novaka Đokovića iz Srbije u finalu US Opena 12. septembra 2021. godine u Njujorku.
Ruska teniska zvijezda Daniil Medvedev ljubi šampionski trofej nakon što je pobijedio Novaka Đokovića iz Srbije u finalu US Opena 12. septembra 2021. godine u Njujorku.

Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država (US Open) omogućit će teniserima iz Rusije i Bjelorusije da se takmiče na turniru u New Yorku 2022. kasnije ove godine.

US Open je odluku objavio 14. juna, rekavši da će ruski i bjeloruski igrači morati da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Ovaj potez dolazi nakon što je Wimbledon, treći grend slem turnir u godini, postao prvi koji je zabranio ruske i bjeloruske igrače kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Odluku u aprilu All England Lawn Tennis Cluba (AELTC), koji vodi Wimbledon, kritiziralo je svjetsko vladajuće tijelo za muški profesionalni tenis kao nepravednu.

Rusi Daniil Medvedev, aktuelni 1. teniser svijeta, i Andrej Rubljov, koji je osmi, ne mogu da učestvuju na turniru koji počinje 27. juna u Londonu. U ženskom žrijebu, dvostruka pobjednica grend slem turnira Viktorija Azarenka, 19. na svijetu, i Arina Sabalenka, peta, ne mogu igrati. Obje su iz Bjelorusije.

Teniska asocijacija Sjedinjenih Američkih Država (USTA), koja vodi US Open, "ranije je osudila, i nastavlja da osuđuje, ničim izazvanu i nepravednu invaziju Rusije na Ukrajinu", navodi USTA u saopštenju za javnost.

USTA podržava zabranu učešća ruskih i bjeloruskih sportista na međunarodnim timskim takmičenjima koje je uvela Međunarodna teniska federacija (ITF) nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru, saopštila je organizacija.

Također podržava ITF-ovu direktivu da igrači iz Rusije i Bjelorusije igraju pod neutralnom zastavom kada se takmiče van međunarodnih timskih takmičenja.

"Svjesni smo da se svaka organizacija morala suočiti s jedinstvenim okolnostima koje utiču na njihove odluke, rekli su iz USTA. "Na osnovu naših okolnosti, USTA će dozvoliti svim igračima koji ispunjavaju uslove, bez obzira na nacionalnost, da se takmiče na US Openu 2022.".

USTA će uvesti širok skup inicijativa za jačanje postojećih ukrajinskih humanitarnih napora, saopštila je USTA. Također će raditi s igračima i muškim i ženskim turnejama kako bi se iskoristio US Open, koji bi trebao početi 29. avgusta, kao platforma za nastavak humanitarnog programa poznatog kao Tennis Plays for Peace.

Prema izvještajima Reutersa i AFP-a

XS
SM
MD
LG