Dostupni linkovi

Stotine spasilaca na terenu u Luizijani posle uragana Ida


Uragan pod nazivom Ida nastavlja dalje ka severu kao tropska oluja.
Uragan pod nazivom Ida nastavlja dalje ka severu kao tropska oluja.

Spasioci su sa stotinama čamaca i helikoptera krenuli u pomoć ljudima zarobljenim u poplavama u američkoj državi Luizijana nakon razornog uragana Ida.

Najmanje dve osobe su poginule, javila je agencija Asošijejted pres. Kristina Stivens, portparolka guvernera Luizijane Džona Bel Edvardsa izjavila je da se strahuje da će broj "potvrđenih smrtnih slučajeva biti veći, imajući u vidu stepen uništenja".

Jedan od najmoćnijih uragana koji je pogodio region, oborio je dalekovode, oštetio puteve i poplavio naselja južno od Nju Orleansa. Više od milion domaćinstava u Luizijani i Misisipiju, uključujući i ceo Nju Orleans, ostalo je bez struje, a i vodovodni sistemi u mnogim naseljima su isključeni.

U pojedinim mestima telefoni ne rade, a saobraćajnice su neprohodne.

Uragan Ida nastavlja oslabljen dalje ka severu, kao tropska oluja.

Usluga hitne pomoći 911 nije bila dostupna u Nju Orleansu, koji je udaljen 160 km od mesta na kojem je Ida dospela na kopno kao uragan 4. kategorije. Energetska kompanija je saopštila da bi potrošači u najteže pogođenim područjima mogli da imaju prekide napajanja strujom nedeljama.

Hitna pomoć grada Nju Orleansa pozvala je stanovništvo da ostane u zaklonu, jer su uslovi na terenu i dalje veoma opasni.

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u državi i naredio saveznu pomoć za oporavak. Federalna uprava za vanredne situacije (FEMA) poslala je 3.600 radnika i 3,4 miliona obroka u područje uništeno olujom, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ida se obrušila na obalu u vreme kada se Luizijana suočava sa povećanjem broja obolelih od infekcije COVID-19, koja je opteretila državni zdravstveni sistem. Procenjuje se da je 2.450 pacijenata sa COVID-19 hospitalizovano u celoj državi, od kojih su mnogi u jedinicama intenzivne nege.

I pored toga, rane procene ukazuju da je zdravstveni sistem u Luizijani u velikoj meri izbegao katastrofalne posledice uragana.

Oluja je pogodila Luzijanu na 16. godišnjicu otkako je Katrina, jedna od najkatastrofalnijih i najsmrtonosnijih oluja u Sjedinjenim Državama, pogodila obalu Meksičkog zaliva, a oko godinu dana nakon što je poslednji uragan kategorije 4, Laura, pogodio Luizijanu.

XS
SM
MD
LG