Dostupni linkovi

Uragan Ida ‘opasan po život’ pogodio New Orleans


New Orleans, 29. avgust 2021.
New Orleans, 29. avgust 2021.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden proglasio je katastrofu u saveznoj državi Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, saopšteno je iz Bijele kuće.

CNN javlja kako je najmanje jedna osoba poginula te da su brojni dijelovi Louisiane ostali bez struje.

Mnogi traže pomoć i spašavanje jer je njihove kuće okružila voda. Prijeti opasnost od bujičnih poplava.

"Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici preduzeća oporavili od katastrofe", stoji u saopštenju.

Uragan Ida, koji je u nedelju 29. avgusta stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, uz vjetrove od oko 240 kilometara na sat, prolome oblaka i visoke talase koji su potopili velik dio obale, u međuvremenu je oslabio na kategoriju 1 po Saffir-Simpsonovoj ljestvici.

Ovaj uragan će staviti na test sistem odbrane od poplava koji je u New Orleansu ojačan nakon uragana Katrina 2005. u kojem je živote izgubilo 1.800 ljudi

Više od milion domova u Louisiani su ostali bez električne energije, a predsjednik Biden je rekao da mogu proći sedmice dok se sistem ne vrati u normalno stanje, prenosi BBC.

XS
SM
MD
LG