Dostupni linkovi

Upozorenje stručnjaka: Korupcija nije prioritet pravosudnim organima


Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije predsednica Kosova Atifete Jahjaga je poručila da je korupcija loša pojava koja preti svakom društvu, ometa razvoj države, minira vladavinu zakona i usporava ekonomski porast zemlje.

Po njenim rečima, na Kosovu je poboljšana transparentnost u radu sa civilnim društvom, a pravosudni sistem znatno je povećao broj slučajeva protiv visokih službenika u slučajevima korupcije.

Jahjaga je pozvala Skupštinu da što pre usvoji novi Zakon o javnim nabavkama koji, osim što će obezbediti neophodnu integraciju u postupku nabavki, omogućiće i elektronsku nabavku na Kosovu da bi tenderi javnih fondova bili transparentni.

Javna nabavka upravo je oblast u kojoj ima najviše zloupotreba. Iz budžeta Kosova godišnje se troši oko 700 miliona eura za javnu nabavku.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie na okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije izjavio je da je borba protiv ove pojave prioritet za njega i njegovu vladu. Stoga je američka vlada odlučila da sledeće godine potroši više od 12 miliona dolara na ojačavanju vladavine prave i borbu protiv korupcije.

On je naveo da, iako su pojedini pomaci u borbi protiv korupcije ostvareni, nivo korupcije u zemlji i dalje je gori od većine država u regionu, uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Greg Delawie
Greg Delawie

"Korupcija koči rad vlade, ograničava ekonomski prosperitet, utiče na kvalitet demokratije i umanjuje legitimitet vlade. Korupcija crpi javne resurse, ograničava preduzetništvo i udaljava strane i domaće investicije", kazao je Delawie.

On je dodao da oni koji eksploatišu poverenje javnosti u privatne svrhe moraju odgovarati zbog toga.

"To je problem na kojem moramo zajedno da radimo", poručio je on.

Iz Kosovskog demokratskog instituta ocenjuju da je Kosovo u dubokoj korupciji i da nema naznaka da će odgovorne institucije poduzeti mere u borbi protiv ove pojave.

Artan Canhasi iz Kosovskog demokratskog instituta kazao je da je 2015. bila izgubljena godina u borbi protiv korupcije, te da slučajevi povezani sa korupcijom nisu prioritet pravosudnim organima.

"Postoji političko uplitanje i ne postoji neka jasna instrukcija iz vlade ili iz ostalih institucija kako pristupiti ovom problemu. Ne postoji ni plan šta dalje", kaže Canhasi.

Visok nivo korupcije direktno utiče na život građana dodaje on.

"Politička blokada ove godine koja je eskalirala i u otvoreno nasilje između vlasti i opozicije, prouzrokovala je mnoge probleme i tako odstupila prioritet borbe protiv korupcije. Iz tog razloga nemamo liberalizaciju viza i nemamo strane investicije", kazao je on.

Na osnovu evidencije rada Agencije za borbu protiv korupcije, protiv više od 1.300 zvaničnika na Kosovu podnete su krivične prijave zbog korupcije, a među njima su zamenici premijera, ministri, direktori, te rukovodioci javnih preduzeća i nezavisnih institucija.

XS
SM
MD
LG