Dostupni linkovi

Upozorenje iz Londona:”Asteoridi najveća prijetnja čovječanstvu!”


Više od 100 znanstvenika i astronoma okupilo se kako bi pozvalo na osmišljavanje sustava za detekciju asteroida. Smatraju da bi, ako se pravilno ne prate i uništavaju, oni mogli uništiti čovječanstvo, piše britanski Telegraph.

Među stotinu stručnjaka našli su se lord Martin Rees, kraljevski astronom, Brian Cox i Richard Dawkins, a ove srijede na eventu u londonskom znanstvenom muzeju predstavili su svoju kampanju. Lord Rees pročitao je deklaraciju kojom se zahtjeva "rješavanje najvećeg izazova čovječanstva u čuvanju naših obitelji i života na Zemlji u budućnosti".

U Deklaraciji se pozivaju vlade diljem svijeta da iskoriste svu tehnologiju koju imaju prema praćenju asteroida u blizini Zemlje, ali i proglašenje Dana asteroida 30. lipnja, na obljetnicu udara asteroida u Tungusku u Sibiru 1908. godine.

"Naši preci bili su u pravu kad su vjerovali da nebesa i astronomska tijela utječu na život na Zemlji - samo ne na način na koji su oni zamišljali. Ponekad se ta nebeska tijela zabiju u Zemlju. Zato naša misija mora postati pronalazak asteroida prije nego što oni pronađu nas", kazao je lord Rees.

Deklaraciju su potpisali znanstvenici, fizičari, umjetnici, astronauti i poslovnjaci iz 30 zemalja. Među njima su i Richard Dawkins, Brian Cox, Anousheh Ansari, Kip Thorne, Stewart Brand te astronauti Helen Sharman ,Tom Jones, Ed Lu i Rusty Schweickart.

Već postoje sustavi kojima se prate veći asteroidi, ali posljednja istraživanja otkrila su da bi i oni puno manji već bili sasvim dovoljni za razarajući učinak na Zemlji. "NASA radi jako dobar posao u praćenju velikih objekata, onih koji bi mogli uništiti čitavu ljudsku rasu. Ali problem su oni koji će uništiti jedan grad ili pogoditi ekonomiju na nekoliko stotina godina", kazao je Ed Lu, astronaut koji je u tri navrata bio an ISS-u.

Dr. Brian May, gitarist Queena i astrofizičar, također je podržao plan. "Što više naučimo o udaru asteroida, postaje sve jasnije da ljudska rasa živi na posuđenom vremenu. Trenutno smo svjesni manje od jedan posto objekata usporedivih s onim koji je udario u Tungusku i nitko ne zna kad će udariti sljedeći. A dovoljan je samo jedan", poručio je.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG