Dostupni linkovi

BiH: Pojačane mjere sigurnosti pred presudu Karadžiću


Ilustracija
Ilustracija

Dok se na Haškom tribunalu vrše posljednje pripreme za sutrašnje izricanje presude Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje UN posmatrača za taoce, u pojedinim dijelovima BiH su podignute mjere sigurnosti.

"To podrazumijeva da će biti pojačan rad policije po Zakonu o javnom redu i miru, saobraćajnim kontrolama. Ne znači to da će policija hodati sa dugim cijevima svim ulicama Republike Srpske. Naravno, pojačane su mjere bezbjednosti kada su u pitanju lica i objekti od posebnog interesa, odnosno lica koja se štite od strane policije RS, kao i samo objekti. Svakako da pratimo stanje, iako nemamo najavljenih nikakvih javnih skupova niti incidenata koji bi ukazivali na to da bi moglo biti nekih protestnih skupova", navodi Mirna Miljanović, načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS.

I u Kantonu Sarajevo mjere su pojačane, kaže glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ovog kantona Irfan Nefić.

"Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo svakako prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i izvan. Konkretno za pomenutu presudu jučer je upućena instrukcija svim našim organizacionim jedinicama da poduzmu na svom području pojačane aktivnosti radi predupređenja bilo kakvog nedozvoljenog djelovanja pojedinaca ili grupa, sve u cilju adekvatne zaštite lične i imovinske sigurnosti građana. Naši policijski službenici svakako će poduzeti sve mjere kako ne bi bilo narušavanja javnog reda i mira i eventualnog činjenja nekih krivičnih djela, a povezano sa pomenutom presudom", kaže Nefić.

I dok u Federaciji BiH za sada nema najavljenih okupljanja u Banjaluci je zakazan mirni protest u organizaciji Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske.

Iako je prema najavama povod 17 godina od početka NATO bombardovanja Srbije, organizatori su naveli da protestnom šetnjom žele iskazati i „podršku prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću. Također su naveli i kako osuđuju izricanje bilo kakve presude Haškog tribunala Karadžiću, izuzev oslobađajuće.

Plakati u Istočnom Sarajevu
Plakati u Istočnom Sarajevu

Istovremeno, u Istočnom Sarajevu osvanuli su plakati podrške Karadžiću i haškom optuženiku Vojislavu Šešelju koje je postavila Srpska radikalna stranka.

Presudu će brojna udruženja kako žrtava, tako i predstavnika boračkih organizacija u RS, pratiti u svojim prostorijama. Veliki broj ih je otišao u Hag gdje će prisustvovati izricanju.

Interesovanje u Hagu je rekordno, kaže za RSE Zvonko Komšić, novinar televizije N1.

"Ovdje, u Hagu, vlada veliki interes za izrečene prvostupanjske presude bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Nakon okončanja postupka akreditacije, Međunarodni sud je registrirao zahtjeve za prisustvo više od 50 predstavnika udruženja žrtava, akreditirano je preko 200 novinara, više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora i preko 100 predstavnika akademske zajednice istraživača, predstavnika organizacija civilnog društva. Koliki je interes za izricanje presude pokazuje informacija da je Međunarodni sud pravde iskoristio sav raspoloživ prostor u vlastitoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru. Cijeli prostor oko zgrade Međunarodnog suda sutra će biti blokiran, a pristup će kontrolirati nizozemska policija", navodi Komšić, te dodaje:

"Ovdje se očekuje i da tijekom dana pristignu i brojni predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine. Oni su jučer ujutro krenuli iz Sarajeva ka Hagu kako bi sutra, na galeriji sudnice, pratili izricanje presude bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, koji je, podsjetimo, optužen za četiri odvojena, ali međusobno povezana udružena zločinačka poduhvata. To su, prije svega, genocid u Srebrenici, genocid u sedam bh. općina, artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva, te uzimanje pripadnika UN-a kao talaca i njihovo korištenje za žive štitove."

Iako nema najavljenih obraćanja, očekuje se da će se nakon presude oglasiti i brojni zvaničnici. Bh. televizijske kuće organizovale su i cjelodnevni program u povodu presude Karadžiću, a primijetno je da se, ovisno o gradu u se nalaze tako i odnose prema optužbama, odnosno za jedne one su nepobitne, dok su za druge politička montaža.

XS
SM
MD
LG