Dostupni linkovi

Pred novi protest opozicija poručuje: Vlasti se plaše glasa naroda


Priština
Priština

U organizaciji triju opozicionih stranaka, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, u subotu će u Prištini biti održani protesti pod motom „Protiv zauzimanja države“.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, navodeći da su protesti demokratsko pravo, pozvala je „sve da osiguraju da ovi protesti prođu mirno i dostojanstveno“.

U subotu se inače, kako su najavili organizatori, protestuje protiv poskupljenja struje, protiv državne kontrole javnog servisa - Radio-televizije Kosova, protiv uzurpacije pravosudnog sistema i protiv formiranja Asocijacije opština sa srpskom većinom.

Zahteva se i da se Trepča posebnim zakonom proglasi javnim preduzećem s posebnim statusom, kao i smene ministra pravde i predsednika Ustavnog suda Hajredina Kućija i Envera Hasanija, kao i celog rukovodstva Radio-televizije Kosova.

Tokom protesta, predviđen je marš demonstranata pored Ustavnog suda, preduzeća za distribuciju i snabdevanje strujom (KEDS), kao i pored javnog servisa - Radio-televizije Kosova.

Upravo je i pitanje poskupljenja struje bio razlog zašto je opozicija u četvrtak bojkotovala rad Skupštine, jer njihov predlog da se ovo pitanje stavi na dnevni red nije prošao.

Isa Mustafa i Hašim Tači
Isa Mustafa i Hašim Tači

Premijer Kosova Isa Mustafa i njegov prvi zamenik Hašim Tači prethodno su optužili lidere opozicije da žele da kreiraju napetu situaciju u zemlji kako bi se stvorile političke mogućnosti da dođu na vlast.

Mustafa je rekao da se problemi na Kosovu trebaju rešiti preko institucija, a ne na ulicama, dok Tači smatra da su sutrašnji protesti loša poruka uoči odluke kosovskih institucija oko formiranja Specijalnog suda za ratne zločine. On ocenjuje da se ovim protestima vrše napori da Kosovo ne uspe u tom procesu, te podsetio da se na vlast dolazi slobodnim glasom građana, a ne revolucionarnim metodama.

Lider Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj izjavio je u petak da se „dva premijera – Isa Mustafa i Hašim Tači - plaše glasa naroda koji traže promene“.

On je kazao da su zahtevi opozicije legitimni i da su to zapravo zahtevi građana od kojih se vladajući lideri plaše i s toga upotrebljavaju preteći jezik.

„Oni ne mogu apelovati na građane da ne izađu na proteste i zato izjavama prete. Pozivamo Vladu Kosova da odustane od pretećeg i nasilnog jezika, a dva lidera pozivamo da nauče šta je demokratija,da dignu ruke od prevara i izmišljotina i da ostave građane da slobodno izraze svoje nezadovoljstvo na ovim mirnim protestima“, kazao je Ljimaj.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri izjavio je u petak da reakcija vladajućih lidera pokazuje njihovu paniku i da vlada plaši građane.

„Ovi zahtevi osim što su pravedni, oni su i lako sprovodljivi i u korist su razvoja života na Kosovu. Vlada ima obavezu da služi narodu, a ne svojim ličnim interesima“, poručio je on.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi istakao je da su zahtevi legitimni, te je pozvao građane koji smatraju da je pravda na Kosovu ugrožena, da izađu i protestuju.

Opozicija je obećala da se radi o mirnim protestima i pozvali su na što masovniji izlazak. Protesti će početi u 14 sati, na Trgu Zahira Pajazitija.

Policija Kosova je inače za protest je predvidela dodatne policijske snage i izradila operativni plan na osnovu kojeg će saobraćaj kroz centar grada biti obustavljen zbog maršute demonstranata.

XS
SM
MD
LG