Dostupni linkovi

Uoči drugog kruga: Oštra trka u većim opštinama


Glasačke kutije nakon prvog kruga izbora
Glasačke kutije nakon prvog kruga izbora
Na Kosovu je u ponedeljak počela petodnevna kampanja za drugi krug lokalnih izbora koji će se održati 1. decembra. Građani će u 25 opština širom Kosova glasati za jednog od dva kandidata za gradonačelnika.

Analitičari predviđaju oštriju trku u Prištini, Đakovici, Prizrenu, Peći i Lipljanu.

Driton Selmanaj iz Demokratskog instituta Kosova koji je deo mreže NVO Demokratija na delu, navodi da će se i ova kampanja kao i sam dan glasanja pažljivo pratiti.

“Bićemo deo koalicije NVO, Demokratija na delu. Imamo oko 60 posmatrača koji će nadzirati aktivnosti kampanje tokom nedelje. Oko 1600 posmatrača će biti raspoređeno u centrima širom Kosova na dan izbora, pa sve do kraja ovog procesa”, kazao je Selmanaj.

U peridu između prvog i drugog kruga glasanja, politički subjekti su stupili u razne koalicije u opštinama, kako bi osigurali što veću podršku za svoje kandidate.
Driton Selmanaj
Driton Selmanaj

Driton Selmanaj ipak navodi da je to nezakonito s obzirom da je kampanja počela danas, ali, po njemu, postoje i zakonske rupe koje političke partije koriste kako bi izbegle sankcije.

On dodaje da se oštra trka može očekivati uglavnom u većim opštinama.

“To su Priština, Prizren, Lipljan, Đakovica i Peć. To su gradovi gde će i kampanja biti napeta, u smislu ponuda kandidata za te gradove”, kazao je Selmanaj.

Shqipe Pantina iz Centra za politiku podseća da trka u drugom krugu počinje od nule, bez obzira na razultate iz prvog kruga održanih izbora.

“Svakako da ti rezultati ne mogu zanemariti. Ukoliko uzmemo u obzir iskustvo iz prošlih izbora, kandidat koji je bio prvi u prvom krugu, uglavnom pobedi i u drugom. Ovo međutim nije ni sigurna formula”, kazala je ona.

U prvom krugu izbora, 12 opština na Kosovu su dobile gradonačelnike.

Demokratska partija Kosova odnela je pobedu u Glogovcu, Kačaniku, Skenderaju (Srbici) i Štimlju. Demokratski savez Kosova pobedio je u Istoku, Kosovo Polju, i Podujevu.

Građanska inicijativa 'Srpska' pobedila je u Leposaviću i Zubinom Potoku, dok je CIK doneo odluku da u Zvečanu na dan drugog kruga izbora, zbog nepravilnosti, ponovi izbore u tri biračka mesta gde učestvuju kandidati ‘Srpske’ i kandidat GI SDP Oliver Ivanović.

U svim opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra 'Srpska' ide u drugi krug glasanja.

U Gračanici se takmiči sa kandidatom iz Saveza kosovskih Srba, u Ranilugu sa kandidatom Srpske narodne partije Kosova, u Klokotu sa kandidatom Samostalne liberalne stranke, i u Partešu, kao druga partija, takođe sa kandidatom iz Samostalne liberalne stranke.

'Srpska' će se u opštini Novo brdo kao druga stranka takmičiti sa Demokratskim savezom Kosova, a u Štrpcu, takođe kao druga, sa Samostalnom liberalnom strankom.
XS
SM
MD
LG