Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Strategija terora nad civilima


David Harland svjedoči na suđenju Ratku Mladiću
David Harland svjedoči na suđenju Ratku Mladiću
Na haškom suđenju protiv zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske svjedočio je kao drugi po redu svjedok – David Harland, šef civilnog sektora misije UN-a. On se za vrijeme rata više puta sastao s optuženim kojeg je tijekom glavnog ispitivanja tužiteljstvu opisao – kao ratobornog siledžiju čija se strategija zasnivala na teroru civilnog stanovništva.

Tijekom unakrsnog ispitivanja obrana Mladića se pak poslužila već viđenom taktikom s drugih haških suđenja članovima udruženog zločinačkog poduhvata protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti – prebacivanjem krivnje za rat na druge strane u sukobu.

Prema obrani odgovornost za dugotrajan rat ne leži na srpskoj strani i ratobornom Mladiću kojeg je svjedok opisao kao isfrustriranu osobu i zapovjednika.

Prema branitelju Branku Lukiću, Armija Bosne i Hercegovine je često kršila primirja što je tijekom svojih prethodnih svjedočenja potvrdio obranama vojnih i političkih dužnosnika bosanskih Srba i svjedok Harland, koji je u ratnim zonama boravio od polovice 1993.godine pa sve do kraja rata.

„Je li biste ostali i danas kod te izjave?“, upitao je Lukić.

„Da to je točno“, potvdrio je svjedok.


Kako bi relativizirao odgovornost vojnog i političkog rukovodstva bosanskih Srba branitelj Lukić se koristio stenogramima s drugih haških procesa, poput suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću gdje je također bilo riječi o ratnoj odgovornosti Hrvata i Bošnjaka.

I sam svjedok Harland prisjetio se pritom brojnih pokušaja mirovnih sporazuma koji su završavali bezuspješno, jedan puta zbog jedne, a drugi put zbog druge zaraćene strane.

„Ovaj izvještaj je izvještaj sa povjerljivih sastanaka predsjednika (Alije) Izetbegovića. Mislim da je to bio takozvani neoboriv plan njegovog veličanstva. I on je meni odgovorio da bi oni to prihvatili ukoliko bi dobili malo veću teritoriju“, prisjetio se jednog od pokušaja zaustavljanja rata svjedok.

Mirovni sporazumi su prema bivšem pripadniku UN-a Harlandu bili pod konstantnim pritiskom odbijanja zaraćenih strana koje su se non stop vojno i politički borile za dobivanje što više teritorija ratom raskomadane Bosne i Hercegovine.

Prema njegovom svjedočenju srpska vojska je bila nadmoćna, ali Ratko Mladić kao zapovjednik nije imao viziju – kako da dobije rat, osim teroriziranjem civilnog stanovništva s kojim je ucjenjivao bosansku Vladu da pristane na njegove stavove.

Obrani je pak potvrdio kako je i bošnjačka strana prilikom pokušaja mirovnih sporazuma bila opterećena teritorijalnom podjelom koja je na kraju ipak dovela do Daytonskog sporazuma.

„To je bilo istovremeno kada su ulazili u određene pregovore o mogućim razmjenama teritorija u Istočnoj Bosni s teritorijem oko Sarajeva. Dakle oni su smatrali da se radilo o tome da su mogli dobiti maksimalne teritorije koje su mislili da mogu dobiti. I mislim da je to bio začetak one podjele teritorije 49 prema 51 posto", odgovarao je na pitanja obrane o pokušajima zaustavljanja rata 1993.godine.

Harland je tužiteljstvu prethodno potvrdio da je tijekom brojnih sastanaka s optuženim shvatio da je Mladić imao 8 osnovnih poluga pritiska na bosansku vladu među kojima su bili – granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima te uskraćivanje osnovnih životnih namirnica i energenata.

Nakon što Harland završi iskaz u četvrtak suđenje će se nastaviti novim svjedokom tužiteljstva čije će svjedočenje pružiti ogledni primjer optužbi za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG