Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Izvođenje dokaza protiv Mladića


Ratko Mladić pred Haškim sudom u svibnju 2012.
Ratko Mladić pred Haškim sudom u svibnju 2012.
Nakon mjesec dana suspenzije, u ponedjeljak, 09. 07., u Hagu je nastavljeno suđenje Ratku Mladiću, bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, svjedočenjem prvog svjedoka optužbe.

Mladić je optužen za genocid u više bosanskohercegovačkih općina na početku rata 1992. godine, u Srebrenici 1995., teror nad sarajevskim civilima, te uzimanje međunarodnih promatrača za taoce. Tereti ga se za zločine u 11 točaka, kao i njegovog bivšeg šefa, predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, iako je on nedavno oslobođen od prve točke - za genocid u više općina 1992. godine.

Kao prvi svjedok na suđenju generalu VRS-a Mladiću iskaz daje Elvedin Pašić koji je preživio masovnu egzekuciju u Grabovici. To je mjesto u općini Kotor Varoš, samo jednoj od sedam u kojima su, prema optužbama, brojni i sistematski zločini dosegnuli razmjere genocida početkom rata 1992. godine.

U prvim optužnicama protiv političkih i vojnih lidera bosanskih Srba spominjano je i do šest puta više općina u kojima je došlo do genocida, no zbog bržeg procesa od mnogih se odustalo i odabran je samo reprezentativan broj kako bi se dobio uvid u zločinački obrazac primijenjen svugdje.

Pašić, koji je preživio masovnu likvidaciju građana nesrpske nacionalnosti, svjedočio je već u nekoliko haških procesa sudionicima udruženog zločinačkog poduhvata, navijestio je specijalni savjetnik tužiteljstva Frederik Svinen.

„On je jedan od svjedoka koji je već svjedočio u slučajevima Milošević i Krajišnik“, kazao je on.

Tužiteljstvo je tako potvrdilo da neće mijenjati plan izvođenja dokaza na suđenju Mladiću iako bi moglo imati problema upravo sa spomenutim dokazivanjem genocida u više bosanskohercegovačkih općina, sa čime i otvara proces.

Naime, nedavno je upravo tu točku odbacilo sudsko vijeće u slučaju protiv Karadžića tvrdeći da nisu ponuđeni jasni i kvalitetni dokazi tijekom dokaznog procesa tužiteljstva. No optužba je najavila žalbu i već podnijela zahtjev sucima da ju odobre, potvrdio je savjetnik Svinen.

„Trebamo pričekati ishod žalbe. A mi ćemo se žaliti na odluku po raspravi 98 bis. Pričekajmo na ishod te žalbe prije nego počnemo spkeulisati što možemo učiniti u drugim slučajevima“, rekao je Svinen.

Iako ne žele još dodatno smanjiti dokazni postupak, u tužiteljstvu su potvrdili kako problemi zbog kojih je proces Mladiću već dva puta suspendiran i dalje postoje. Naime, obrani još nije objavljen dokazni materijal optužbe koji se mjeri stotinama tisuća stranica, budući da se koriste dokazi sa već održanih, drugih haških suđenja. No s iskazima prvih svjedoka ipak se kreće.

„Mislim da smo još uvijek u raspravi sa sudskim vijećem i obranom oko toga jesu li zaprimili sve potrebne dokumente. Ali sa sigurnošću možemo reći da će se ovih sedam svjedoka pojaviti narednih dana. Vidjet ćemo tko će doći kasnije“, kaže Svinen.

Prije ljetne pauze, uz spomenutog Pašića, iskaz će još dati preživjeli iz Srebrenice, vojni analitičar, medicinska sestra, strani vojni časnici.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG