Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanko: Srpski lokalni izbori na Kosovu nelegalni


Sedište UNMIK-a u Prištini

Održavanje lokalnih izbora Republike Srbije na Kosovu je kršenje Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezultati tih izbora neće biti važeći, izjavio je za Radio Slobodna Evropa portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

UNMIK i institucije Kosova su upozorili da su lokalni izbori Srbije nelegitimni i da rezultati neće biti važeći, međutim glasanje se toleriše.


UNMIK neće priznati rezultate lokalnih izbora Srbije na Kosovu jer je njihovo održavanje u suprotnosti sa Rezolucijom 12 44, izjavio je portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Ivanko je rekao kako je Beograd upoznat sa tim stavom, ali da nastavlja da krši Rezoluciju.

“Lokalni izbori su nelegalni i neće biti validni, jer na osnovu Rezolucije 12 44 samo misija UN na Kosovu može da organizuje lokalne izbore. Naš stav smo vrlo jasno preneli srpskoj vladi ali oni su ipak organizovali izbore i time prekršili Rezoluciju SBUN, za koju kažu da podržavaju,” kaže Ivanko.

Što se parlamentarnih izbora tiče, za predstavnike UNMIK-a njihovo održavanje nije problematično. “Parlamentarne izbori nećemo podržati, a ni sprečiti,” kaže Ivanko.

Za Vladu Kosova održavanje izbora za lokalnu vlast Republike Srbije na teritoriji Kosova predstavlja 'narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Zamenik premijera Hajredin Kući izjavio je da je Vlada zajedno sa UNMIK-om donela odluku da ne prizna institucije koje bi nastale kao rezultat izbora.

Ivanko kaže da takvih institucija ne može biti. “Ne mogu postojati institucije na osnovu loklanih izbora koji su nelegalni,” kaže Ivanko.

Međutim, iako je istaknuto da su lokalni izbori neprihvatljivi, njihovo održavanje se toleriše. Predstavnici Albanaca ocenjuju da je organizovanje srpskih izbora na Kosovu dozvoljeno zbog neodlučnosti UNMIK-a i kosovskih institucija.

Poslanik Ibrahim Makoli kaže da je sama činjenice da se izbori sprovode veliki izazov kosovskih vlasti.

“Institucije Kosova i UNMIK su odgovorni jer su dozvolili izbore, i umesto da su donosili odluke oni su iznosili stavove,” ocenjuje Makoli.

I kosovska štampa danas izveštava o lokalnim i parlamentranim izborima ali sa osvrtom na posledice glasanja u srpskim sredinama na Kosovu. Tako dnevni list Koha Ditore piše da ‘Srbi glasaju za paralelne strukture na Kosovu’. List navodi i da Srbi glasanjem na parlamentarnim izborima ‘biraju između Rusije i Evropske unije’.

XS
SM
MD
LG