Dostupni linkovi

Savet bezbednosti razmatra situaciju na Kosovu


U Njujorku je u toku sednica na kojoj Savet bezbednost UN razmatra najnoviji tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o situaciji na Kosovu, a u kojem se Srbija i Kosovo pozivaju da pronađu način da ostave po strani razmatranje statusa i da se posvete nastavku regionalne saradnje.

"Tražim fleksibilnost u nastavku definisanja načina rada kada je reč o učešću Kosova u regionalnim i međunarodnim mehanizmima i forumima koji su neophodni za ekonomski i demokratski razvoj i dugoročnu stabilnost regiona", naveo je Ban Ki Mun.

Iako zadovoljan što su tenzije između kosovskih Albanaca i Srba u Brđanima, opštini na severu Kosova, značajno smanjene, Ban Ki Mun je ukazao da je situacija na severnom Kosovu i dalje krhka.

"Posebno, međuetnički incidenti i dalje se dešavaju u severnoj Kosovskoj Mitrovici, što izaziva zabrinutost", ukazao je generalni sekretar UN. Prema njegovim navodima, UNMIK je nastavio da podržava manjinske zajednice, da ohrabruje pomirenje i olakšava dijalog i regionalnu saradnju", naveo je on.

TADIĆ: PLAN ZA SEVER OPASNA PROVOKACIJA


Srpsku delegaciju predvodi predsednik Srbije Boris Tadić, je ocenio kako je plan za severno Kosovo opasna provokacija koja ugrožava ionako krhku stabilnost Kosova.


"Taj plan koji je predložila takozvana Medjunarodna civilna kancelarija previdja više koordinisanih politika i akcija čiji je cilj da se srpska većina na severu Kosova primora da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost", upozorio je Tadić u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

"Govoreći o 'legitimnim srpskim institucijama na severu Kosova' kao 'paralelnim', predstavnici Euleksa ne poštuju eksplicitan status neutralnosti njihovog mandata i krše Rezoluciju 1244", rekao je Tadić.

"Istinske paralelne institucije koje deluju na Kosovu, jesu one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti. Njihovo postojanje je kršenje Rezolucije 1244", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovio da Srbija neće nikada ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

“Kosovo može i treba da učestvuje u multilateralnim i regionalnim forumima u prisustvu zvaničnika UNMIK-a, ali kao "UNMIK-Kosovo", naveo je predsednik Srbije.

Izrazio je razočaranje što se u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna ne pominje da su nedavni izbori na Kosovu bili potpuno nelegitimni pošto nisu održani u skladu sa Rezolucijom 1244, jer ih nije raspisao šef UNMIK-a, OEBS ih nije nadlgedao, a UN ih nisu potvrdile.

On je takodje ukazao da se u izveštaju Ban Ki Muna ne pominje važno pitanje olakšavanja ulaska i transporta srpskih zvaničnika na Kosovu, uz podsećanje da je ministar za Kosovo Goran Bogdanović nedavno sprečen da obidje srpsku enklavu Štrpce.

Ministar u Vladi Srbije za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović, je boravio na severu Kosova u petak i sa tamošnjim čelnicima zaključio da su najave integracije srpske zajednice u kosovske institucije i gašenje srpskih institucija na severu Kosova neprihvatljive za srpsku zajednicu u pokrajini.

SEDNICE SAVETA BEZBEDNOSTI IMAJU ZNAČAJA

U Njujorku zbog sednice Saveta bezbednosti UN boravi i kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni.

Potpredsednik kosovske Vlade Hajrudi Kuci je rekao da postoji percepcija u javnosti da "sastanak Saveta bezbednosti nema više isti značaj kao pre".

Hajredin Kuci
"Sednice Saveta bezbednosti svakako ostaju značajne za politička kretanja na Kosovu, regionu i šire i od vitalnog su značaja za mir i bezbednost svugde u svetu, takodje i na Kosovu“, rekao je Kuci.

Poslanik u dva mandata Skupštine Kosova Dragiša Krstović ističe, međutim, kako jeste nesporno da Savet bezbednosti UN-a ima veoma značajnu ulogu u medjunarodnoj zajednici, ali da ni u kom slučaju zbog odnosa snaga u njemu ne može da utiče na promenu stanja i nove realnosti stvorene na Kosovu.

“Ne verujem da će se bilo šta desiti u promeni onoga što trenutno jeste političko stanje na Kosovu. Ali, ubrzavanje onog procesa koji je krenuo u jednom pravcu je moguće i Savet bezbednosti u tom slučaju može imati prilično veliku ulogu“
, kaže Krstović.

Za razliku od Krstovića, politički analitičar Belul Beqaj smatra da će prisustvo UNMIK-a na Kosovu sve više biti simbolično i da će imati sve manje praktičnih efekata.

„U slučajevima eventualnih sporova, posebno na severu Kosova, UNMIK može da bude simbolična podrška strani koja misli da i dalje treba da se primenjuje Rezolucija 1244, iako ta rezolucija više pripada istoriji nego li budućnosti“, kazao je Beqaj.

SAVET BEZBEDNOSTI NIJE MESTO ZA PRIČU O MESIĆU

Upravo ocenjući postojanje srpskih paralelnih institucija na Kosovu kao glavnu temu sednice Saveta bezbednosti, Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose, imao je očekivanja od predsednika Srbije:

Dušan Janjić
“Pretpostavljam da bi predsednik Tadić morao da ima ozbiljnu argumentaciju za taj problem.”

Interesantno je da je Tadić na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj Kosovu, mimo te rasprave imao osvrt i na, kako je rekao, "opasnu i provokativnu" izjavu Stjepana Mesića o mogućnosti hrvatskog vojnog angažmana u BiH:

“Da je to jedna opasna i provokativna izjava, i da niko ne bi trebalo niti bi smeo da pominje bilo kakvu upotrebu vojske.”


Analitičari pak, smatraju da sednica Savea bezbednosti o Kosovu nije mesto gde Tadić treba da govori o Mesićevim izjavama. Tako da je Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose mišljenja da je Tadić to trebalo da zaboravi:

“Izjave Stipe Mesića imaju odgovarajuće značenje i odgovarajući uticaj na na srpsko – hrvatske odnose ali samo krajnje, krajnje posredno imaju neke veze sa Prištinom utoliko što je Mesić posetio Prištinu. Bojim se da nema Tadić čime da se pohvali kada je u pitanju regionalna saradnja i zbog zatezanja odnosa sa BIH oko ambsadora, i sa Crnom Gorom, pa sada i Hrvatskom zbog Mesića.”

XS
SM
MD
LG