Dostupni linkovi

UN: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom


Zgrada UN u Njujorku, arhivska fotografija
RSE

Savet bezbednosti UN je na konsultativnom sastanku u četvrtak navečer odbio zahtev Srbije da održi otvorenu sednicu i poručio da problem sa graničnim prelazima na Kosovu treba da bude rešavan u okvirima dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

U konsultacijama su učestvovali samo predstavnici 15 zemalja članica i predstavnik UNMIK koji je podneo izveštaj o situaciji na Kosovu. Šefu srpske diploamtije Vuku Jeremiću zbog toga nije omogućeno da prisustvuje sastanku.

Ambasador Nemačke, koja ovog neseca predsedava SB UN, Peter Vitig posle sastanka naglasio je da Beograd i Priština treba da se vrate razgovorima.

"Sukobi na Kosovu treba da bude rešavani u okviru dijaloga koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. To je najpogodniji način za rešavanje pitanja koja su izazvala ovu bujicu nasilja. Tako da (obe) strane treba da se vrate dijalogu pod pokroviteljstvom EU", rekao je Vitig.

On je, kako je objavljeno na veb sajtu UN, dodao da je potrebno "deeskalirati situaciju".

"To treba da bude urađeno u bliskoj koordinaciji sa međunarodnim prisustvom na terenu, prevashodno Kforom i Euleksom", rekao je on.

UNMIK spreman da pomogne

Ističući da je nemačka vlada veoma zabrinuta zbog nedavne eskalacije nasilja na Kosovu, Vitig je naveo da njegova zemlja poziva sve strane da "odmah obustave neprijateljstva".

Duboku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova izrazio je u sinoćnjim konsultacijama i predstavnik UNMIK koji je pozvao sve strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle da pogoršaju stanje.

Predstavnik UNMIK-a Robert Sorensen oštro je osudio nasilje, navodeći da je dijalog baziran na međusobnom poštovanju jedini put napred.

"UNMIK je spreman da pomogne u naporima da se situacija smiri", poručio je Sorensen i pozvao obe strane da sarađuju sa Eulexom i Kforom kako bi ponovo bio uspostavljen red i rešeni problemi.

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun, Njujork, 24. mart 2011.
Konsultacije su održane nakon što je Srbija u utorak zatražila od Saveta bezbednosti UN da sazove hitnu sednicu povodom situacije na severu Kosova.

Zbog protivljenja tri stalne članice SB UN u konsultacijama povodom zahteva Srbije nije učestvovao Jeremić koji je zbog toga doputovao u Njujork.

Jeremić, koji je o Kosovu razgovarao sa generalnim skeretarom UN Ban Ki Munom, rekao je da je od Generalnog sekretarijata UN zatražio da pozove sve međunarodne institucije na Kosovu da poštuju mandat koji imaju u skladu sa Rezolucijom 1244.

Jeremić je rekao da je želeo da "u UN predstavi srpsku verziju događaja na Kosovu i od Saveta bezbednosti zatraži da osudi jednostranu upotrebu sile" i dodao da će o tim pitanjima ipak biti reči na avgustovskoj sednici SB UN na kojoj će biti razmotren redovni izveštaj UNMIK-a.

Situacija na prelazima mirna

Situacija na prelazima mirna

Jasmina Šćekić (Mitrovica)

Trenutna situacija na severu Kosova je mirna, kako u Mitrovici tako i na prelazima Jarinje i Brnjak. Te prelaze od četvrtka uveče kontroliše Kfor, dok se na punktu Brnjak nalaze i pripadnici kosovske pogranične policije i carinici.

Srpske loklane vlasti u severnoj Mitrovici ukinule su u petak ujutru zabranu rada trgovinskim i ugostiteljskim objekatima posle podne i uveče.

U protekla dva dana, zbog situacije nastale pokušajem specijalne jedinice kosovske policije da preuzime dva granična prelaza na severu Kosova - Jarinje i Brnjak, doneta je odluka o uvođenju vanrednog stanja i tom odlukom je bio ograničen rad trgovinskim, zanatskim i ugostiteljskim radnjama do 15 časova.

Najnovijom odlukom srpskog opštinskog Veća sve radnje i restorani u Mitrovici moći će da posluju od 7-24 sata.

Glavni gradski most na Ibru u Mitrovici ponovo je otvoren za saobracaj i pešake, nakon što su ga u sredu uveče zatvorili pripadnici Eulexa i Kfora.

Dve najveće barikade su postavljene u Zvečanu u mestu Rudare i u selu Zupče opština Zubin Potok na putevima koji vode prema prelazima.

Iako su u četvrtak američki vojnici Kfora tražili od meštana Zupča da omoguće slobodu kretanja, barikade koje su Srbi postavili u ovom selu, na magistralnom putu koji od Mitrovice vodi ka prelazu Brnjak, nisu uklonjene.

U petak popodne nastavljeni su razgovori između predstavnika Vlade Srbije i komandanta Kfora Erharda Bilera o situaciji nastaloj nakon pokušaja specijalnih jedinica kosovske policije da preuzmu dva prelaza Jarinje i Brnjak.

Jedan od lidera Srba sa severa Kosova Krstimir Pantić rekao da će tražiti prekid pregovora sa Kforom ako poslednja runda bude neuspešna.

On je najavio da će od ministra za Kosovo u srpskoj vladi Gorana Bogdanovića i šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića biti zatraženo da prekinu pregovore.

Podsetimo, razgovori koji su viđeni u četvrtak između predstavnika Vlade Srbije i Kfora o funkcionisanju ta dva prelaza nisu uspeli, a NATO je punktove Jarinje i Brnjak proglasio zabranjenim vojnim zonama i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada na njih, dok je Eulex saopštio da je pojačao patrole na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG