Dostupni linkovi

Prema UNICEF-u rat u Ukrajini pogoršava pitanje teške gladi djece


Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih dobavljača žitarica. (Foto: Ukrajinski farmer na polju pored traktora, 5. aprila 2022.)
Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih dobavljača žitarica. (Foto: Ukrajinski farmer na polju pored traktora, 5. aprila 2022.)

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu kaže da rat u Ukrajini, jednom od najvećih svjetskih dobavljača žitarica, prijeti da gurne svijet u "spiralnu" prehrambenu krizu, pogoršavajući problem teške gladi među sve većim brojem djece.

UNICEF je u izvještaju objavljenom 17. maja naveo da će troškovi liječenja za najteže pothranjene djece skočiti za čak 16 posto zbog invazije Rusije na Ukrajinu, koja dolazi pored opterećenja na sistem ishrane uzrokovanog pandemijom korona virusa i klimatskim promjenama.

"Čak i prije nego što je rat u Ukrajini stavio pritisak na sigurnost hrane u cijelom svijetu, sukobi, klimatski šokovi i COVID-19 već su izazivali pustoš u mogućnostima porodica da prehranjuju svoju djecu", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

"Svijet ubrzano postaje virtuelna lopatica smrti djece koja se mogu spriječiti i djece koja pate od gubitka", dodala je.

U izvještaju se navodi da su cijene sirovih sastojaka za terapijsku hranu spremnu za upotrebu (RUTF) skočile usred globalne prehrambene krize izazvane ratom i pandemijom, dok je globalno financiranje za spašavanje života djece koja pate od gubitka hrane također ugroženo.

Bez priliva sredstava prije kraja godine, još čak 600.000 djece moglo bi se pridružiti 10 miliona djece koja su teško izmučena i već pate od toga što nemaju pristup paketima hrane.

"Za milione djece svake godine, ove vrećice terapeutske paste predstavljaju razliku između života i smrti. Povećanje cijena od 16 posto možda zvuči izvodljivo u kontekstu globalnih tržišta hrane, ali na kraju tog lanca snabdijevanja nalazi se očajnički pothranjeno dijete, za koje ulozi uopšte nisu podnošljivi", rekao je Russell.

Ozbiljno iscrpljivanje – gdje su djeca previše mršava za svoju visinu, što rezultira oslabljenim imunološkim sistemom – je najneposredniji, vidljiviji i po život najopasniji oblik pothranjenosti. Širom svijeta, najmanje 13,6 miliona djece mlađe od pet godina pati od teškog iscrpljivanja, što rezultira jednom od pet smrtnih slučajeva u ovoj starosnoj grupi, prema UNICEF-u.

Kako bi spriječila pogoršanje krize, agencija je pozvala vlade da povećaju pomoć za rasipanje za najmanje 59 posto u odnosu na nivoe iz 2019. godine i da uključe tretman za gubitak djece u okviru programa finansiranja zdravlja i dugoročnog razvoja.

XS
SM
MD
LG