Dostupni linkovi

UN u Kataru vodi sastanak o krizi u Afganistanu bez talibana


Sastanak je sazvao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres
Sastanak je sazvao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres

Talibani neće prisustvovati razgovorima pod vodstvom Ujedinjenih nacija(UN) koji se otvaraju u ponedjeljak u Kataru o tome kako postupati s afganistanskim vlastima i vršiti pritisak na njih da ublaže zabrane nametnute ženama i djevojčicama.

Izaslanici Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, kao i glavni evropski donatori humanitarne pomoći i ključni susjedi poput Pakistana su među predstavnicima iz oko 25 zemalja i grupa koje je pozvao na dvodnevne razgovore generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Talibanska vlada, međutim, nije pozvana, a uoči sastanka nametnulo se pitanje priznavanja vlade, prenosi AFP.

Mala grupa afganistanskih žena organizovala je protestni marš preko vikenda u Kabulu kako bi se usprotivila bilo kakvim potezima za priznavanje vlade koja se vratila na vlast u augustu 2021.

U otvorenom pismu sastanku u Dohi objavljenom u nedjelju, koalicija afganistanskih ženskih grupa rekla je da su "ogorčeni" što bi bilo koja zemlja razmotrila formalne veze zbog podataka vlade koja kaže da je njeno postupanje sa pravima žena "unutrašnje društveno pitanje".

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su insistirale da priznanje nije na dnevnom redu.

Strahove grupa za ljudska prava podstakla je zamjenica generalnog sekretara UN-a Amina Mohammed, koja je prošlog mjeseca rekla da bi se na sastanku u Dohi mogli učiniti manji koraci koji vode ka "principijelnom priznanju" talibanske vlade.

UN su rekli da su komentari pogrešno protumačeni. Nijedna zemlja nije uspostavila formalne veze s talibanskom administracijom, a o članstvu u UN može odlučivati samo Generalna skupština UN-a.

Guterresov ured saopštio je i da je sastanak "namjera da se postigne zajedničko razumijevanje unutar međunarodne zajednice o tome kako se baviti talibanima" i pravima žena i djevojčica, inkluzivnoj upravi, borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

XS
SM
MD
LG