Dostupni linkovi

Avganistanske žene sa protesta pozivaju svet da ne prizna talibane


Protest žena u prestonoci Avganistana Kabulu kojim se apeluje na međunarodnu zajednicu da ne prizna talibansku vlast, 29.4.2023.
Protest žena u prestonoci Avganistana Kabulu kojim se apeluje na međunarodnu zajednicu da ne prizna talibansku vlast, 29.4.2023.

Grupa avganistanskih žena je 29. aprila organizovala spontani marš u glavnom gradu Avganistana Kabulu kako bi apelovale na međunarodnu zajednicu da ne prizna talibansku militantnu grupu koja se vratila na vlast u Avganistanu u avgustu 2021.

Otkako su preuzeli vlast nakon izlaska međunarodnih trupa iz Avganistana, talibanski vladari nametnuli su niz ograničenja avganistanskim ženama, uključujući zabranu visokog obrazovanja i rada na mnogim državnim poslovima.

Oko dvadesetak žena marširalo je u Kabulu 29. aprila uoči samita u Dohi 1. maja na kom će, prema navodima Ujedinjenih nacija, biti reči o "trajnom putu napred" za Avganistan.

"Ujedinjene nacije će održati sastanak u Dohi i nisu pozvale nijednu ženu. Žele da održe sastanak da bi priznale (vladu) talibana", rekla je za RSE Julija Parsi, jedna od demonstrantkinja.

"Priznanje talibana – kršenje prava žena" i "Borićemo se i umrećemo za svoja prava", uzvikivale su tokom višeminutnog marša.

Nijedna zemlja nije priznala talibansku vladu kao legitimnu od povratka radikalnog militantnog pokreta na vlast.

Zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed rekla je prošle nedelje da bi samit u Dohi mogao da uzme u obzir neke “manje korake“ na putu ka uslovnom priznanju Talibana.

"Postoje neki koji veruju da se to nikada ne može dogoditi. Ima drugih koji kažu da to ipak mora da se desi", rekla je Mohamed na konferenciji u Sjedinjenim Državama.

"Talibani očigledno žele priznanje... i to je moć koju imamo", dodala je ona.

Ranije ovog meseca, Ujedinjene nacije su naredile svojim zaposlenima u Avganistanu da se dva dana ne javljaju u svoje kancelarije.

Naime, misija UN u toj ratom razorenoj zemlji tražila je dodatna pojašnjenja nakon što se činilo da su talibanski vladari produžili zabranu avganistanskim ženama da rade u kancelarijama UN.

Izvor: RSE, AFP
XS
SM
MD
LG