Dostupni linkovi

UN upozorio da su talibani pogubili više od 100 afganistanskih zvaničnika


Talibani ispred murala koji prikazuje ženu iza bodljikave žice u Kabulu, 21. septembra 2021.
Talibani ispred murala koji prikazuje ženu iza bodljikave žice u Kabulu, 21. septembra 2021.

Talibani i njihovi saveznici pogubili su više od 100 bivših afganistanskih zvaničnika, pripadnika sigunosnih snaga i građana koji su sarađivali s međunarodnim vojnim snagama, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN) u koji je AFP imao uvid.

U dokumentu se navodi značajno ograničavanje ljudskih prava u Afganistanu od uspostavljanja talibanske vlasti u ljeto 2021. godine, posebno u pogledu prava žena i prava na demonstracije, prenosi Beta.

“Misija UN-a je nastavila primati vjerodostojne optužbe o ubistvima, prisilnim nestancima i drugim kršenjima prava bivših zvaničnika, navodi se u izvještaju.

Od kada su talibani zauzeli Kabul 15. augusta, Misija UN-a je primila više od 100 izvještaja o ubistvima koje smatra vjerodostojnim.

Pod režimom talibana "aktivisti za ljudska prava i medijski radnici i dalje se suočavaju s napadima, zastrašivanjem, uznemiravanjem, hapšenjima, maltretiranjem i ubistvima".

UN procjenjuju da se oko 23 miliona žitelja Afganistana suočava s glađu, a oni kojima su talibani dozvolili da rade u zamjenu za dio humanitarne pomoći smatraju se sretnicima.

UN je ovog mjeseca uputio apel za međunarodnu pomoć Afganistanu od ukupno 4,4 milijarde dolara.

Međutim, postoje vrlo stroga međunarodna pravila protiv slanja novca u Afganistan pod vlašću talibana.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i drugi strani donatori prekinuli su financijsku pomoć Afganistanu nakon što su talibani zauzeli Kabul.

Washington je zamrznuo i oko devet milijardi dolara u rezervama centralne banke Afganistana, koje se drže u SAD.

Kritičari tvrde da bi talibani taj novac mogli da iskoriste za financiranje terorizma.

Oni takođe tvrde da bi omogućavanje talibanima da pristupe tim sredstvima značilo nagradu i legitimaciju režima koji je na vlast došao silom i grubim kršenjem ljudskih prava.

U decembru poršle godine su SAD i Vijeće sigurnosti UN odobrili izuzetke za dostavu hrane i lijekova u Afganistan, kako bi se ublažila humanitarna kriza.

Prema tim izuzecima, većina hrane treba da direktno distribuiraju UN i nevladine organizacije siromašnima u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG