Dostupni linkovi

Zarad jačanja odnosa, talibani povećavaju dotok avganistanske vode u Iran


Brana Kamal Khan svečano je otvorena u martu 2021.

Tekst: Abubakar Siddique (RFE/RL's Radio Azadi)

Iran je 2001. pomogao Sjedinjenim Državama da sruše brutalan režim talibana u Avganistanu.

Međutim, dvadeset godina kasnije, nakon povlačenja američkih snaga iz Avganistana i preuzimanja vlasti od strane talibana, nekada zakleti neprijatelji postali su saveznici.

Razlike između talibanskih sunitskih vlasti u Avganistanu i iranskog šiitskog režima i dalje postoje. Teheran, kao i ostatak međunarodne zajednice, još uvek nije priznao vladu koju predvode talibani. Uz to, došlo je i do sukoba između talibanskih boraca i iranskih bezbednosnih snaga uz granicu dugu 900 kilometara.

Ipak, prisutna je i sve veća ekonomska i politička saradnja između dve strane koje su obe pogođene američkim sankcijama.

Kao jedan od poslednjih znakova jačanja odnosa, Talibani su ispustili vodu iz brane Kamal Khan (Kamal Khan) na jugozapadu Avganistana u jezero Hamun (Hamun) u jugoistočnom Iranu koji je siromašno i sušno područje.

Posmatrači prate kako se voda ispušta iz brane Kamal Kan u Avganistanu 20. januara.
Posmatrači prate kako se voda ispušta iz brane Kamal Kan u Avganistanu 20. januara.

Stručnjaci kažu da je taj potez Talibana pokušaj da se pridobije naklonost Irana kao regionalne sile i glavnog trgovinskog partnera. Neslaganja u vezi sa prekograničnom distribucijom vode opterećuju odnose te dve susedne zemlje već decenijama.

"Iranu je, pre svega, potreban stabilan Avganistan, dok talibanima treba sused koji im nije pretnja i sa kojim mogu ekonomski da sarađuju", kaže direktor studija Pakistana i Avganistana pri Institutu za Bliski istok u Vašingtonu, Marvin Veinbaum (Marvin Weinbaum).

Iran i talibani su bili na ivici rata 1990. godine, nakon smrti osam iranskih diplomata u avganistanskom gradu Mazar-e Šarif (Mazar-e Sharif).

Teheran je podržao anti-talibansku Severnu alijansu koju je u invaziji na Avganistan predvodila SAD. Međutim, poslednjih godina Islamska republika i talibani su obnovili veze, pa je čak došlo i do posete vojnih lidera Teheranu. Stručnjaci kažu čak i da je Teheran pružao određenu vojnu podršku talibanima koji su vodili dvadesetogodišnju pobunu protiv stranih trupa i avganistanske vlade koju je podržavao Zapad.

Veinbaum kaže da Iran i talibani, godinama ujedinjeni protiv američkog vojnog prisustva u Avganistanu, imaju prostora za širu saradnju od kako je militantna grupa preuzela vlast u avgustu.

'Strateška dobit'

Aganistan je prethodnih godina nastojao da gradnjom hidroelektrana i sistema za navodnjavanje iskoristi potencijal svojih voda. Međutim, ti projekti bili su povod za tenzije sa susednim zemljama koje zavise od istih tih resursa.

Iran i Pakistan su tvrdili da će ti infrastrukturni projekti izazvati humanitarne potrese. Kabul je u međuvemenu optužio dve zemlje da podstiču nasilje u zemlji kako bi zaustavili avganistanske projekte koji se tiču vode.

Zvaničnici u Teheranu su pozdravili odluku talibana da ispuste vodu iz brane Kamal Kan u provinciji Nimroz (Nimroz), koja se nalazi u blizini iranske provincije Sistan-Balučistan (Sistan-Baluchistan).

Kako je navedeno, rezervoar na brani Kamal Kan prepunio se nakon nedavnih kiša i snežnih padavina u Avganistanu.
Kako je navedeno, rezervoar na brani Kamal Kan prepunio se nakon nedavnih kiša i snežnih padavina u Avganistanu.

Specijalni predstavnik Irana u Avgaistanu, Hasan Kazemi Komi (Hassan Kazemi Qomi) javno se zahvalio talibanima što su "ispunili obećanje i ispustili vodu iz brane Kamal Kan".

Taj potez došao je samo nekoliko dana nakon što je 9. januara talibanski ministar spoljnih poslova, Amir Kan Mutaki (Amir Khan Muttaqi) predvodio visoku delegaciju u Teheranu gde su održani razgovori sa iranskim zvaničnicima.

Tokom posete, iranski zvaničnici su, takođe, posredovali razgovorima između talibana i ključnih ljudi avganistanskog pokreta otpora Ahmada Masuda (Ahmad Masud) i Ismaila Kana. Masud je vođa Nacionalnog fronta otpora Avganistana, opozicione grupa na severu zemlje.

Amin Tarz, direktor za sudije Bliskog Istoka Univerziteta u Virdžiniji, kaže da je saradnja po pitanju vode dobitna kombinacija i za Teheran i za talibane.

"Za Iran bi to bio strateški uspeh ukoliko dobije pristup vodi, a da za uzvrat Avganistanu da naftu, gas ili struju koju proizvodi i preko svojih potreba", reako je on za RSE/RL.

'Voda je namerno puštena'

Voda iz 1.150 kilometara duge reke Helmand, najduže u Avganistanu, koristi se za napajanje jezela Hamun u iranskom Sistan-Balučistanu, nestabilnoj provinciji u kojoj deluju separatisti i militantne grupe. Region se uglavnom oslanja na jezero kada je reč o vodosnabdevanju i pretrpeo je veliku ekološku krizu zbog stalne nestašice vode.

Odluka talibana da povećaju dotok vode Iranu izazvao je bes među mnogim Avganistancima.

Nakon negodovanja javnosti, talibansko ministarstvo za vodu i energiju negiralo je da je voda iz brane Kamal Kan puštena u Iran.

"Poljoprivrednici koji žive u okolini Kamal Kan brane, kao i zvaničnici Nimorza, konstantno zahtevaju da ta voda bude puštena", rekao je portparol talibanskog ministarstva, Mavlavi Aktar Mohamad Nasrut (Mawlawi Akhtar Mohammad Nasrut) u video poruci, 19. januara. "Rezervoar brane je bio pun, a našim poljoprivrednicima je bila potrebna voda".

Međutim, lokalno stanovništvo je odbacilo takve tvrdnje.

U mnogim delovima Avganistana zabeležene su zimske padavine iznad proseka, što je smanjilo potrebe za veštačkim navodnjavanjem.

Poljoprivrednik iz Nimroza, koji je želeo da ostane anoniman iz straha od odmazde, rekao je za Radio Azadi RSE/RL-a da je "voda puštena s namerom da oteče u Iran".

Granični prelaz između Irana i Avganistana u blizini Zarandža, glavnog grada južne avganistanske provincije Nimroz.
Granični prelaz između Irana i Avganistana u blizini Zarandža, glavnog grada južne avganistanske provincije Nimroz.

Naem Salarzai (Naeem Salarzai), avganistanski specijalista za upravljanje vodama koji se nalazi u egzilu, kaže da bi talibani trebalo da ubede Iran da poštuje sporazum iz 1973. o preraspodeli voda između dve zemlje.

"Talibani bi trebalo odmah da zaustave puštanje vode u Iran ukoliko to rade samo da bi odgovorili na zahteve Irana", rekao je on za Radio Azadi.

Teheran je optužio prethodnu avganistansku vladu da je uzimala više vode nego što je to predviđeno ugovorom.

Nasuprot tome, mnogi Avganistanci smatraju da su decenije rata u Avganistanu omogućile Iranu da zloupotrebljava resurse njihove zemlje.

Građani širom Avganistana slavili su završetak izgradnje brane Kamal Kan, prošlog marta. Bivši predsednik Avganistana, Ašraf Gani rekao je da ta zemlja više "neće davati besplatnu vodu", dodajući da bi Iran trebalo da obezbedi naftu u zamenu za vodu.

Avganistanski politički analitičar, Fazal Hadi Vazin (Fazal Hadi Wazeen) kazao je da talibani koriste vodu kao diplomatsko sredstvo.

"Koriste vodu iz brana Kamal Kan kako bi unapredili odnose sa važnim susedom", rekao je on za radio Azadi.

XS
SM
MD
LG