Dostupni linkovi

Konsultacije u UN o Rezoluciji o Srebrenici


Generalna skupština UN bi o Rezoluciji o Srebrenici mogla da raspravlja već početkom maja, ilustrativna fotografija
Generalna skupština UN bi o Rezoluciji o Srebrenici mogla da raspravlja već početkom maja, ilustrativna fotografija

Neformalne konsultacije o Nacrtu rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenice biće održane u srijedu, 17. aprila, u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku, objavljeno je na zvaničnoj stranici UN.

Navodi se kako sastanak sazivaju stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa stalnim misijama Albanije, Bosne i Hercegovine , Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Kraljevine Nizozemske, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Misija Sjedinjenih Američkih Država.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića je uoči neformalnih konsultacija u Njujorku saopšteno da će njih dvojica boraviti u sjedištu UN u New Yorku 17. aprila, povodom prijedloga rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Dodaje se da bi se Prijedlog rezolucije na dnevnom redu trebao naći početkom maja.

Radio Slobodna Evropa je imala uvid u Nacrt rezolucije, u kojoj se, između ostalog, traži da se bez rezerve osudi svako poricanje genocida, te se potiču članice UN-a da sačuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme razviju odgovarajuće programe, kako bi se spriječio revizionizam i genocid u budućnosti.

U Rezoluciji se naglašava važnost dovršetka procesa traženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i omogućavanje njihovog dostojanstvenog ukopa.

Poziva se i na nastavak procesuiranja počinilaca genocida.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. godine zločin u Srebrenici okarkterisao kao genocid, u kojem je u julu 1995. godine pobijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka iz tadašnje enklave pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Za ove zločine, više od 50 osoba je osuđeno na oko 700 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG