Dostupni linkovi

UN stručnjaci pozivaju Iran da zaustavi progon Baha'ija i drugih vjerskih manjina


Uništeno groblje Baha'ija u Hamedanu, Iran
Uništeno groblje Baha'ija u Hamedanu, Iran

Grupa stručnjaka UN-a za prava pozvala je iranske vlasti da zaustave progon i uznemiravanje vjerskih manjina i prekinu korištenje religije za ograničavanje ostvarivanja osnovnih prava.

"Duboko smo zabrinuti zbog sve češćih proizvoljnih hapšenja, a ponekad i prisilnih nestanaka pripadnika Baha'i vjere i uništavanja ili konfiskacije njihove imovine, što ima sve znakove politike sistematskog progona", naveli su stručnjaci u saopštenju objavljenom 22. avgusta.

Stručnjaci UN-a su rekli da ta djela nisu izolirana, već da su dio šire politike usmjerene na bilo koje neslaganje ili vjersku praksu, uključujući kršćanske preobraćenike, pripadnike Gonabadi derviškog reda i ateiste.

"Međunarodna zajednica ne može šutjeti dok iranske vlasti koriste preširoke i nejasne optužbe za nacionalnu sigurnost i špijunažu kako bi ućutkale vjerske manjine ili ljude koji imaju različita mišljenja, udaljili ih iz njihovih domova i efektivno ih prisilili na interno raseljavanje", rekli su stručnjaci.

Bahai se suočavaju sa sistematskim progonom u Iranu, gdje njihova vjera nije priznata u Ustavu.

Proteklih sedmica, iranske vlasti su pojačale akciju protiv Bahaija, uhapsivši desetak osoba i izvršivši racije u domovima i preduzećima mnogih drugih širom Irana.

Dana 2. avgusta, Baha'i međunarodna zajednica (BIC) je izvijestila da su vlasti također uništile šest bahaijskih domova i konfiskovale 20 hektara zemlje u sjevernoj provinciji Mazandaran.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi optužilo je neke od uhapšenih da su umiješani u špijunažu. Ministarstvo nije pružilo nikakve dokaze koji bi potkrijepili svoju tvrdnju, koju je Baha'i međunarodna zajednica odbacila kao "direktne izmišljotine".

Eksperti UN-a pozvali su na hitno i bezuslovno puštanje na slobodu svih pojedinaca pritvorenih na osnovu njihove vjerske pripadnosti i odgovornost za sistematski progon vjerskih manjina od strane iranskih vlasti.

Bahá'í (bahaizam) je monoteistička religija čiji pripadnici slijede učenja Bahá'u'lláha. Vjeruju da je Bog jedan, da sve religije potječu od istog Boga i da je čovječansvo jedno. Bahá'u'lláh (Iranac, čije ime na arapskom znači "Slava Božja") učio je da postoji samo jedan Bog koji čovječanstvu u svakom dobu pokazuje put, donosi svjetlo.

Po Baha'i vjerovanju svaka od velikih svjetskih religija koja je čovječanstvu došla od Boga preko Njegovih odabranih Glasnika (... Mojsije, Krišna, Buda, Zaratustra, Isus, Muhamed...) predstavlja jednu etapu u nizu Božjih objava čovječanstvu. Bahaisti vjeruju da je Bahá'u'lláh Glasnik našeg doba, što ne znači da nove Objave neće dolaziti u budućnosti.

Prema "The Britannica Book of the Year (1992)" Baha'i vjernici žive i djeluju u 247 zemalja svijeta, u više od 2100 etničkih, plemenskih i rasnih skupina, a procjena je da ima oko šest milijuna vjernika. Sjedište uprave Baha'ija nalazi se u Izraelu, u gradu Haifi.

XS
SM
MD
LG