Dostupni linkovi

Iranski aktivisti osuđuju ugnjetavanje Baha'i zajednice od strane Islamske Republike


Zgrade koje pripadaju Baha'ima u Roshankoohu, na sjeveru Irana, uništene su ranije ovog mjeseca.
Zgrade koje pripadaju Baha'ima u Roshankoohu, na sjeveru Irana, uništene su ranije ovog mjeseca.

Grupa od 70 političkih i građanskih aktivista, univerzitetskih profesora, umjetnika i aktivista za ljudska prava iz Irana i instranstva osudila je u zajedničkom saopštenju tretman Islamske Republike prema Baha'i zajednici nakon porasta ograničenja i pritiska na njene članove.

"Proizvoljno potiskivanje i hapšenje Baha'i građana u različitim gradovima intenzivirano je posljednjih dana jer je sve više studenata Baha'ia lišeno obrazovanja", navode potpisnici.

"Ovi zločini su dio lanca tiranije i pokušaja uništenja i eliminacije vjerskih manjina i disidenata".

Baha'i, kojih u Iranu ima oko 300.000 i koji imaju oko 5 miliona sljedbenika širom svijeta, kažu da se suočavaju sa sistematskim progonom u Iranu, gdje njihova vjera nije zvanično priznata u ustavu.

Iranske snage sigurnosti uhapsile su desetine Baha'i sljedbenika posljednjih sedmica i izvršile racije u domovima stotina drugih.

Među potpisnicima izjave su dobitnica Nobelove nagrade za mir Širin Ebadi i iransko-američka filmska zvijezda Shohreh Aghdashloo.

Otkako je Islamska Republika Iran uspostavljena 1979. godine, stotine Baha'ia su uhapšene i zatvorene zbog svojih uvjerenja. Najmanje 200 je pogubljeno ili uhapšeno i za njih se više nije čulo.

Hiljadama drugih je zabranjeno sticanje visokog obrazovanja ili im je oduzeta imovina, dok vandali često skrnave baha'iska groblja.

U saopštenju se navodi da je vladajuća autokratska ideologija Irana rezultat vjerskog aparthejda, koji je milionima Baha'ia lišio građanska prava zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

Iransko ministarstvo obavještajnih službi optužilo je brojne Baha'ie koji su nedavno uhapšeni da su "direktno povezani sa cionističkim centrom poznatim kao Bayt al-Adl koji se nalazi u okupiranoj Palestini".

Bayt al-Adl (Univerzalna kuća pravde), smještena u Haifi, je devetočlano vrhovno vladajuće tijelo Baha'i vjere.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei je u nekoliko navrata nazvao Baha'i vjeru kultom i izdao vjersku fetvu 2018. zabranjujući kontakt, uključujući poslovne odnose, sa sljedbenicima vjere.

Zasnovano na originalnoj priči na perzijskom radija Farda sa RFE/RL

XS
SM
MD
LG