Dostupni linkovi

Lideri u UN-u upozoravaju na rastuće podjele zbog Ukrajine i klimatske probleme


Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 20. septembar
Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 20. septembar

Svjetski lideri upozorili su u utorak da rat u Ukrajini rizikuje stvaranje nove ere podjela u trenutku kada pogoršanje klimatskih promjena i porast cijena hrane rizikuju da izazovu novu nestabilnost.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, godišnji skup svjetskih lidera, održava se uživo nakon dvije godine zbog pandemijskih ograničenja. Samo jednom lideru je bilo dozvoljeno da se pojavi virtuelno - ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres otvorio je samit projekcijom slika broda koji nosi žito iz Ukrajine, dokaz kako diplomatija može uspjeti, te je upozorio na užasno stanje planete.

"Naš svijet je u velikoj nevolji. Podjele su sve dublje", rekao je Guterres, prenosi AFP.

"Zima globalnog nezadovoljstva je na pomolu", dodao je.

"Povjerenje se urušava, nejednakosti eksplodiraju, naša planeta gori. Ljudi stradaju, a najranjiviji najviše pate,” rekao je Guterres.

S porastom globalnih temperatura i ogromnim poplavama koje su zahvatile Pakistan, Guterres se obrušio na kompanije za fosilna goriva i "samoubilački rat protiv prirode".

Pozvao je razvijene ekonomije da oporezuju dobit od fosilnih goriva i da sredstva namijene kako za nadoknadu štete od klimatskih promjena, tako i za pomoć ljudima koji se bore s visokim cijenama.

“Nazovimo to kako jeste. Naš svijet je ovisan o fosilnim gorivima. Vrijeme je za intervenciju. Moramo da pozovemo na odgovornost kompanije za fosilna goriva i njihove dobavljače", rekao je Guterres.

U danu kada su se lideri okupljali oko UN-a oko rata u Ukrajini, snage koje podržava Rusija objavile su da nastavljaju sa potezom na koji je Zapad dugo upozoravao, referendumima u ukrajinskim regijama.

Čelnici koje je Rusija postavila u četiri ukrajinske regije Luhansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju rekli su da će ove sedmice započeti referendume o pridruživanju Rusiji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je rusku invaziju kao "povratak u novo doba imperijalizma i kolonija" i upozorio da nedjelovanje rizikuje "rušenje globalnog poretka bez kojeg mir nije moguć".

"Nije stvar izbora jedne strane između istoka i zapada ili sjevera ili juga. To je pitanje odgovornosti" prema Povelji UN-a, rekao je.

Američki predsjednik, čelnik zemlje gde je sjedište UN, se neće obratiti okupljenima prvoga dana, kao što je to obično slučaj. Predsjednik SAD-a Joe Biden koji je juče prisustvovao sahrani britanske kraljice Elizabete Druge, pomjerio je obraćanje za srijedu, a njegovo mjesto će preuzeti predsjednik Senegala Macky Sall.

Generalna skupština UN održava se u sjenci rata u Ukrajini, najgoreg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata, koji je uzrokovao i krize sa hranom i energentima, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se u srijedu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

No, brojne zemlje u razvoju oduprle su se pozivima Zapada da se kazni Rusija i izrazile su zabrinutost zbog milijardi dolara koje se troše na oružje za Ukrajinu.

"Afrika je dovoljno patila od tereta istorije", rekao je senegalski predsjednik Macky Sall, sadašnji predsjedavajući Afričke unije, dok se zalagao za "rješenje pregovorima" u Ukrajini.

"Ne želi da bude leglo novog hladnog rata."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pozvao je na prekid rata koji priznaje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

"Zajedno moramo pronaći razumno praktično diplomatsko rješenje koje će objema stranama dati dostojanstven izlaz iz krize", rekao je Erdogan Generalnoj skupštini.

Među liderima koji su stigli u New York je i iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Dok su se razgovori s Iranom u Ujedinjenim nacijama ponovo fokusirali na sudbinu nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, Raisi je u SAD stigao u momentu kada se u njegovoj zemlji održavaju protesti zbog smrti mlade žene koju je uhapsila "policija morala".

Čileanski predsjednik Gabriel Boriću svom govoru u UN-u odao je počast 22-godišnjoj Mahsi Amini, koju je uhapsila jedinica odgovorna za provođenje strogog kodeksa oblačenja žena u Iranu.

Ovo je prvi put da Raisi učestvuje u Generalnoj skupštini UN-a tokom koje je nastavio sa sastancima, uključujući i sa Macronom, koji nastoji da oživi nuklearni sporazum. Prema Macronovim riječima, "naredni potez je na Iranu."

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počela je 20. septembra i trajat će do 26. septembra, a očekuje se da će učestvovati oko 150 svjetskih lidera.

XS
SM
MD
LG