Dostupni linkovi

Biden na Generalnoj skupštini UN-a: Decenija koja će odlučiti našu budućnost


Američki predsjednik Joe Biden u prvom obraćanju Generalnoj skupštini 21. septembra
Američki predsjednik Joe Biden u prvom obraćanju Generalnoj skupštini 21. septembra

U prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kao predsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden rekao je da se nalazimo pred decenijom koja će odlučiti o našoj budućnosti.

"Moramo raditi zajedno sada više nego ikada ranije kako bi se suočili sa globalnim izazovima", rekao je Biden u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku gdje je više od 100 šefova vlada i država došlo kako bi uživo učestvovali u događaju.

Tokom obraćanja Biden je također rekao kako SAD rade sa saveznicima na novim strateškim konceptima, kako su obnovili odnose sa Evropskom unijom, da ostaju posvećeni tome da spriječe Iran u pribavljanju nuklearnog oružja. "Mi smo spremni na potpunu usklađenost sa sporazumom, ako se i oni vrate", rekao je Biden.

Usred rastućih tenzija sa Kinom, ali bez direktnog spominjanja same Kine, Biden je rekao da SAD "ne traže novi Hladni rat."

Osvrnuo se i na povlačenje Sjedinjenih Država iz Afganistana prošlog mjeseca čime je okončan najduži američki rat.

"Okončali smo 20 godina dug sukob u Afganistanu. I kako zatvaramo ovo razdoblje nemilosrdnog rata, otvaramo novu eru nemilosrdne diplomatije korištenjem moći za našu razvojnu pomoć kako bi ulagali u nove načine podizanja ljudi širom svijeta."

Osvrnuo se i na borbu protiv klimatskih promjena, rekavši da je situacija "alarmantna za čovječanstvo".

Svijet se "brzo približava tački bez povratka" obuzirom na ekstremne vremenske uslove koji dovode do smrtnih slučajeva i milijarde dolara štete.

Ponovo događaj 'uživo'

Svjetski lideri vratili su se u sjedište Ujedinjenih nacija u New Yorku kako bi, nakon prošlogodišnjeg online događaja, uživo učestvovali u 76. Generalnoj skupštini.

Pored gorućih pitanja o rastućim tenzijama između Sjedinjenih Država i Kine, nestabilne budućnosti Afganistana pod vladavinom talibana, sukobima u Jemenu, Siriji, u Tigraju, lideri će se suočiti i sa pitanjima klimatskih promjena ali i još uvijek aktivnom pandemijom COVID-19.

Prošle godine, kako je pandemija bila u punom jeku, učesnici Skupštine su snimali svoje govore unaprijed, no ove im je ponuđena i opcija "živog" učešća.

'Princip časti' za ulazak u zgradu UN-a

Događaj je otvorio generalni sekretar Antonio Gutteres.

U otvaranju Generalne skupštine u kojoj učestvuju lideri 193 zemlje, Guterres je rekao kako se nalazimo "na rubu ponora i da se krećemo u pogrešnom smjeru". Ukazao je na "prevelike upadljive nejednakosti" izazvane pandemijom, preokrete u Afganistanu, Etiopiji i Jemenu, klimatske promjene.

Solidarnost nacija u rješavanju ovih i drugih problema "nedostaje u akciji baš onda kada nam treba najviše".

Tradicionalno, prva zemlja koja se obratila Skupštini je Brazil čiji predsjednik Jair Bolsonaro nije vakcinisan protiv COVID-19.

Dva ministra iz njegovog kabineta objavila su ranije sliku na društvenim mrežama na kojoj se vidi Bolsonaro koji sa pomoćnicima jede pizzu na ulicama New Yorka, što je podstaklo komentare da u restorane mogu ući samo oni sa potvrdom o vakcinaciji.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro sa članovima svog kabineta jede pizzu na ulici u New Yorku u nedelju 19. septembra.
Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro sa članovima svog kabineta jede pizzu na ulici u New Yorku u nedelju 19. septembra.

Prije odlaska u New York, Bolsonaro, desničarski brazliski predsjednik, rekao je kako je njegov imuni sistem dovoljno jak da se odbrani od korona virusa. On je u julu prošle godine prebolovao COVID-19.

No, među ključnim pitanjima pred Skupštinu našlo se i ono o uslovima ulaska u Sjedinjene Države i samo sjedište UN-a. Za ulazak u državu potreban je test ili potvrda o vakcinaciji, dok će UN funkcionisati na principu časti prema kojem svako ko ulazi u zgradu će da izjavi da nemaju simptome COVID-19 i da nisu testirani pozitivno u zadnjih 10 dana.

Šta se očekuje na Skupštini?

Generalna skupština se održava u momentu kada se svijet još uvijek bori sa širenjem korona virusa, kao i manje od mjesec dana nakon što su se Sjedinjene Države u potpunosti povukle iz Afganistana nakon 20 godina prisustva.

"Amerika se vratila. Vjerujemo u Ujedinjene nacije i njihovu vrijednost", rekao je Biden u ponedjeljak navečer prije susreta sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

Skupština u UN-u dolazi nekoliko dana nakon što je Francuska opozvala svog ambasadora u Sjedinjenim Državama zbog dogovora o podmornici koji potkopava plan Francuske da snadbjeva Australiju sa desetak podmornica na dizel pogon.

Francuska je bila ogorčena jer su Biden, austalski premijer Scott Morrison i britanski premijer Boris Johnson prošle sedmice najavili plan da Australija dobije podmornice na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju. Očekuje se da će se Biden nakon svog govora sastati sa Morrisonom u New Yorku, dok će se sa Johnsonom sastati u Bijeloj kući nakon povratka sa Skupštine.

Pored Bidena očekuje se i govor kineskog predsjednika Xi Jinping koji će dostaviti video obraćanje kao i govor nedavno izabranog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. UN-u će se obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Od lidera Zapadnog Balkana planirana su obraćanja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji će govoriti u utorak navečer i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšić, čiji je govor zakazan za srijedu.

Potraga za globalnim pandemijskim odgovorom na East Riveru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:22 0:00

Uoči otvaranja debate na Generalnoj skupštini, Guterres je izdao upozorenje da bi svijet mogao uroniti u novi i potencijalno opasniji Hladni rat, osim ako Sjedinjene Države i Kina ne poprave svoj "totano nefunkcionalni" odnos.

Očekuje se da će tokom događaja koji završava 27. septembra govoriti i jorndanski kralj Abdullah II, predsjednik Venecuele, premijeri Japana, Indije, Velike Britanije, kao i premijer Izraela i palestinski predsjednik.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija počinje 21. septembra i trajat će do 27. septembra.

XS
SM
MD
LG