Dostupni linkovi

UN pozvao na akciju i nedvosmislenu osudu femicida u Gradačcu i svih oblika nasilja


Protest u Sarajevu nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, 11. august 2023.
Protest u Sarajevu nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, 11. august 2023.

Iz Ujedinjenih nacija (UN) u Bosni i Hercegovini pozvali su na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja uključujući femicid, nakon što je muškarac u Gradačcu ubio suprugu i još dvoje ljudi.

"Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života - bilo ženi, bilo muškarcu, bilo djetetu. Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima", izjavila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a. Izrazila je duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave gradu na sjeveru BiH.

UN je, poručuju, užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je jedan od posljednjih u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

Počinitelj Nermin Sulejmanović ubio je 11. augusta suprugu koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubistvo je prenosio uživo na Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen.

"Femicid, namjerno ubijanje žena i djevojčica na osnovu njihovog spola/roda, eklatantno je i teško kršenje ljudskih prava", poručila je Mcdonald.

Femicid predstavlja prijetnju postizanju rodne ravnopravnosti, ljudskih prava i mira, potcrtali su iz UN-a.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, tokom 2021. i 2022. u BiH je ubijeno 19 žena.

"Stoga se čvrsto zalažemo protiv ove vrste nasilja, očekujemo da se vlasti odlučno posvete iskorjenjivanju ovog gnusnog zločina i pozivamo međunarodnu zajednicu, vlade, civilno društvo i pojedince da udruže snage i prioritiziraju iskorjenjivanje femicida", rekla je Macdonald.

Poručila je da je adresiranje uzroka rodno zasnovanog nasilja, kojim se krše i osnovna ljudska prava, ključno kako bi se stalo ukraj rodno zasnovanom nasilju i diskriminaciji.

"UN ponavlja nepokolebljivu posvećenost vlastima u Bosni i Hercegovini u procesu eliminacije svih oblika nasilja, uključujući nasilje nad ženama i djevojčicama, uspostavljanjem i jačanjem zakonskih okvira, politika i sveobuhvatnih akcionih planova", stoji u reakciji UN-a u BiH.

Ističu da su spremni nastaviti podržavati BiH u djelotvornoj provedbi Konvencije Ujedinjenih naroda o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), kao i Istanbulske konvencije, koje je BiH ratificirala, a koje obavezuju državu da osigura zaštitu od svih vrsta rodno zasnovanog nasilja.

UN poziva vlasti da ojačaju zakonodavstvo i osiguraju njegovu primjenu, kažnjavanje i prevenciju.

"Ova tragedija je mogla biti spriječena. Moramo dati sve od sebe da podržimo vrijednosti međusobnog poštovanja, mira, nenasilja i pravde, u svim okolnostima", naglasila je Macdonald.

XS
SM
MD
LG