Dostupni linkovi

Umro je Džordž Buš, čovek koji je doprineo prekidu Hladnog rata


Odlikovani ratni veteran, šef CIA, ambasador u UN, predsednik i otac predsednika SAD: Džordž Buš
Odlikovani ratni veteran, šef CIA, ambasador u UN, predsednik i otac predsednika SAD: Džordž Buš

Džordž Buš, 41. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, umro je 1. decembra u 94. godini života.

"Amerika nije potpuno svoja, osim ako se ne vodi visokim moralnim principom. Mi kao narod danas imamo tu svrhu - učiniti lice nacije i lice sveta boljim i ljubaznijim.”

Ovim rečima, koje je izgovorio tokom inauguracije 1989. godine, Buš je počeo mandat tokom kojeg će predsedavati krajem Hladnog rata. Taj mandat poklopiće se sa padom gvozdene zavese i kolapsom Sovjetskog Saveza, te dobom kada će SAD biti svetska supersila.

Bio je odlikovani veteran iz Drugog svetskog rata, naftaš, šef Centralne obaveštajne agencije (CIA), dva puta potpredsednik, ambasador u Ujedinjenim nacijama i Kini, otac predsednika, i po sopstvenom priznanju mrzitelj brokolija.

Takođe, bio je najstariji bivši predsednik SAD-a do dana kada je umro.

Bio je otac bivšeg predsednika Džordža V. Buša, koji je služio u dva mandata u Beloj kući od 2001. do 2009. godine i bivšeg guvernera Floride Jeba Busha, koji nije uspeo da dobije kandidaturu republikanaca 2016. godine.

"Džeb, Nil, Marvin, Doro i ja sa tugom objavljujemo da je nakon 94 izvanrednih godina umro naš dragi tata", saopštio je njegov sin Džordž Buš mlađi, koji je i bio 43. američki predsednik. "Bio je čovek najsnažnijeg karaktera i najbolji tata kojeg bi sin ili ćerka mogli želeti."

U izjavi objavljenoj na Twitteru 1. decembra, sadašnji predsednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp saopštili su da se "pridružuju jednoj tužnoj naciji koja žali zbog velikog gubitka" Buša. "Svojom autentičnošću, razoružavajućim duhom i beskrajnoj posvećenosti veri, porodici i zemlji, predsednik Buš je inspirisao generacije svojih kolega Amerikanaca u javnom servisu - da budu, kako je sam govorio, 'hiljadu tačaka svetlosti' koje svetu zrače veličinu, nade i mogućnosti Amerike", saopštili su Trampovi.

Zastava SAD u Beloj kući u znak žalosti spuštena je na pola koplja rano ujutru 1. decembra.

"Amerika je izgubila patriotu i poniznog slugu", rekao je bivši predsednik SAD Barak Obama, izražavajući zahvalnost "ne samo za godine koje je proveo kao naš predsednik, već za više od 70 godina posvećeno provedenih u službi zemlje koju je voleo."

Buš, rekao je Obama, poseduje "osobine koje ovu zemlju čine sjajnom, i služi drugima obavezujući se da za sobom ostavi nešto bolje. Žrtvovanje u ime podizanja ove zemlje bliže osnovnim idealima na kojima počiva".

Bivši predsednici SAD: Barak Obama, Džordž Buš mlađi, Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džimi Karter
Bivši predsednici SAD: Barak Obama, Džordž Buš mlađi, Bil Klinton, Džordž Buš stariji i Džimi Karter

Bivši predsednik SAD Bil Klinton pohvalio je Buša zbog njegovog "velikog i dugog života u službi, ljubavi i prijateljstva".

U izjavi objavljenoj 1. decembra, Klinton, koji je na predsedničkim izborima 1992. godine pobedio Buša, rekao je da ga je uvek doticala Bušova "urođena i stvarna pristojnost" i njegova predanost supruzi Barbari i njegovoj porodici.

Džordž Buš i Mihail Gorbačov, prilikom potpisivanja istorijskog sporazuma START, Moskva, 31. jul 1991.
Džordž Buš i Mihail Gorbačov, prilikom potpisivanja istorijskog sporazuma START, Moskva, 31. jul 1991.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov rekao je da je Buš bio "pravi partner" u radu na obustavi Hladnog rata, u komentarima koje je Interfaks citirao 1. decembra. "Imali smo priliku da zajedno radimo u doba velikih promena, jer je to bio dramatičan period koji je zahtevao da svi budu izuzetno odgovorni, a njegov ishod je bio kraj hladnog rata i trke u nuklearnom naoružanju", rekao je Gorbačov, prenosi ruska novinska agencija.

Džordž Buš Stariji rođen je u Masačusetsu 1924. godine u istaknutoj porodici koju je predvodio njegov otac, bankar i senator SAD Preskot Buš. Nastavio je političku liniju porodice – dva puta je bio potpredsednik Ronalda Regana pre nego što je i sam postao predsednik. Bio je otac dvostrukom američkom predsedniku Džordžu V. Bušu, koji je na toj poziciji bio od 2001. do 2009. godine i Džebu Bušu, guverneru sa dva mandata koji koji nije uspeo da dobije kandidaturu republikanaca 2016. godine.

Džordž Buš obrazovao se u elitnim školama i pristupio američkoj mornarici 1942. godine. Kao 18-ogodišnjak bio je najmlađi mornarički pilot u to vreme, a učestvovao je u 58 borbenih misija kao pilot torpeda bombardera u Pacifiku.

U jednoj od tih misija, 1944. godine, njegova eskadrila je bila pod jakom vatrom japanske vojske. Uspeo da aktivira bombe i pokušao da se vrati u nosač aviona pre nego što je bio prisiljen da sleti. Spasen je nakon što je plutao na moru četiri sata i nakon toga osvojio prestižno vojno priznanje za svoju hrabrost u akciji.

Brak Barbare i Džordža Buša bio je najduži brak jednog predsedničkog para u istoriji SAD (na fotografiji sa sinom Džordžom Bušom mlađim)
Brak Barbare i Džordža Buša bio je najduži brak jednog predsedničkog para u istoriji SAD (na fotografiji sa sinom Džordžom Bušom mlađim)

Nakon služenja vojnog roka, Buš je studirao i diplomirao na Univerzitetu Jejl. Oženio se Barbarom Pirs 1945. i otprilike istovremeno počeo naftni posao u Teksasu. Tek dve decenije kasnije ušao je u politiku. U braku sa Barbarom bio je 73 godine, što je i najduži brak jednog predsedničkog para u istoriji SAD. Njegova supruga, koja se smatra jednom od najpopularnijih prvih dama Amerike, umrla je u aprilu 2018.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG