Dostupni linkovi

Umrežavanje muzeja korak napred u kulturnoj saradnji Jugoistočne Evrope


Učesnici ministarske konferencije u Skoplju
Učesnici ministarske konferencije u Skoplju
Na nedavnoj ministarskoj konferenciji u Skoplju, u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju (The Regional Cooperation Council - RCC) osnovana je mreža muzeja Jugoistočne Evrope. Učesnici skupa, čija je namjera jačanje prekogranične saradnje između muzeja zemalja okruženja, razmatrali su ideje koje bi trebale donijeti brojne pogodnosti ovdašnjim institucijama kulture. Tako je predstavljen projekat obnove naslijeđa regije Zapadnog Balkana u vrijednosti od 2,8 miliona eura, kao i inicijativa o pokretanju regionalnog fonda za kinematografiju.

Umrežavanje muzeja Jugoistočne Evrope omogućiće bolju saradnju ovih hramova kulture u kreiranju zajedničkih projekata, kao i prilikom apliciranja na fondove Evropske unije. S obzirom na događaje koji su se posljednjih 20 godina desili u regiji Zapadnog Balkana, saradnja u oblasti kulture je od velikog značaja jer može doprinijeti pomirenju i obnovi povjerenja.

Makedonija trenutno predsjedava Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP). Portparolka makedonskog ministarstva kulture, koje je potpomoglo organizaciju ministarske konferencije u Skoplju, Anita Jovanovska za naš radio kaže:

„Na konferenciji je istaknuto da je itekako važna regionalna saradnja među muzejima. U vremenu današnjih kriza ove institucije ne smiju da stagniraju, već se trebaju stalno razvijati. Takođe, učesnici konferencije su potpisali deklaraciju kojom su se obavezali da će intenzivnije raditi na jačanju muzeja.“

Modeli upravljanja muzejima, postojeća i buduća partnerstvima - samo su neke teme o kojima se raspravljalo u Skoplju.

Hido Biščević
Hido Biščević
„Potaknuti i sudbinom muzeja u Sarajevu koji je nedavno zatvoren, odlučili smo pokrenuti tu inicijativu da osnažimo suradnju između muzeja u Jugoistočnoj Evropi. Kad bismo napravili temeljnu analizu, svi su ti muzeji u vrlo lošem finansijskom stanju, međusobno gotovo da ne surađuju, njihova potpora u ovakvim teškim uvjetima finansijske krize sa razine državnih institucija i vlada je sve manja i manja. Smatrali smo da postoji ogroman potencijal upravo kroz njihovu zajedničku suradnju“, izjavio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Hido Biščević.

Inicijativa umrežavanja muzeja je dobila i političku podršku ministarstava kulture svih zemalja regiona. Šef Odjela za izgradnju ljudskih potencijala u Sekretarijatu Savjeta za regionalnu saradnju Mladen Dragašević ističe:

„Ta mreža muzeja će težiti da poveže saradnju među ovim institucijama, stvaranju i razradi zajedničkih projekata koji će svakako ići na pronalaženje zajedničkih finansijskih konstrukcija, jačanje upravljačkih kapaciteta muzeja, razmjene eksperata koji već rade u muzejima. Ova mreža će raditi i na razradi projekata koji su vezani za stvaranje zajedničkih obrazovnih programa, kako za menadžment, uposlenike muzeja u Jugoistočnoj Evropi, isto tako i za sve veći broj posjetilaca muzeja.“

Naredni korak je priprema. Očekuje se da mreža muzeja Jugoistočne Evrope profunkcioniše za naredna tri mjeseca, poručuje Hido Biščević.

„Upravo ste me i dobili u Briselu – nastojimo u Evropskoj komisiji kroz mikrofondove dobiti određenu finansijsku potporu. Mislim da je to jedan vrlo zreo i potreban projekat koji će RCC vrlo skoro privesti praktičnoj realizaciji.“

Konferencija u Skoplju inicirala je i projekat koji bi u vrijednosti od 2,8 miliona eura trebao pomoći obnovu kulturnog naslijeđa Jugoistočne Evrope. Ova sredstva koristiće se za konkretne radove na restauraciji nekoliko važnih lokacija. Koja će područja od historijskog značaja biti odabrana biće poznato u aprilu naredne godine. Savjet za regionalnu saradnju krenuo je u realizaciju još jednog projekta – regionalnog filmskog fonda, kaže za RSE generalni sekretar Savjeta Hido Biščević.

„Mi smo, uz vrlo jaku potporu Sarajevo Film Festivala, pripremili jednu inicijalnu studiju o tome zašto bi takav fond bio potreban, koja područja bi mogao pokrivati – od produkcije do razmjene opreme itd. Također pripremamo zajedno sa Eurimage-om nastavak tog projekta. Očekujem da će i on negdje sljedeće godine dobiti potporu IPA fondova“, navodi on.

Saradnja u oblasti kulturnog naslijeđa u Jugoistočnoj Evropi u vrhu je prioriteta Strategije i Programa rada Savjeta za regionalnu saradnju za period 2011.-2013. godina. Iz ove organizacije poručuju da će nastaviti pomagati relevantnim državnim institucijama, posebno muzejima, u razvijanju bližih veza i konkretnih oblika regionalne saradnje.
XS
SM
MD
LG