Dostupni linkovi

Umjetnost i terapija u izložbi Melihe Teparić


Meliha Teparić: Građani su sa mnom podijelili sve što im je na srcu

Zašto živim u siromašnoj državi?, Šta mi ova korona uradi?, Tuga s bolesnom djecom, Ko nam vodi državu?, Trojno nezadovoljstvo, dio su poruka koje su građani Sarajeva podijelili s umjetnicom Melihom Teparić, tijekom sedam dana otvorenog ateljea na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine (BiH).

Ova sarajevska umjetnica prikupila je više od 100 poruka građana od kojih je napravila izložbu u Historijskom muzeju BiH pod nazivom "Recite Melihi što vam je na srcu". Na dan otvaranja izložbe, organiziran je i performans u okviru kojega su se javno čitale poruke građana.

Meliha za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je izložba bila neka vrsta terapije za sve one koji su sudjelovali u ovom projektu.

"Građani su sa mnom podijelili sve što im je na srcu. Iznijeli su svoja razmišljanja, probleme, boli i tuge", kazala je Teparić.

Detalj s izložbe
Detalj s izložbe

Dodaje kako su je najviše dojmile poruke malodobne djece koje su pokazale da su ta djeca jako opterećena negativnom atmosferom u zemlji u kojoj žive.

"Trebamo se zapitati kako cijelo ovo stanje utječe na našu djecu. Da li smo im ukrali njihove snove i mašte. U kakve će oni ljude sutra izrasti", kazala je Teparić.

Suradnja umjetnica

U ovom projektu sudjelovala je još jedna sarajevska umjetnica Elvira Korman. Na jednom od panoa napisala je poruku "Simpatija, a ne apatija". Ta se poruka, kaže Elvira, odnosi na to kako se u bosanskohercegovačkom društvu dosta priča o svemu što ne valja, a isti ti koji to pričaju, sami ne poduzimaju ništa.

"Prepuštamo sve da neko drugi riješi za nas. Fali nam te neke međusobne ljubavi, simpatije i viđenja dobrog u drugome", kazala je Korman.

Još jedan detalj s izložbe
Još jedan detalj s izložbe

Korman dodaje kako je sudjelovala u performansu na kojem su se čitale poruke građana i što je bila jako dobra ideja.

"Historijski muzej BiH se nalazi blizu Parlamenta BiH. Nadam se da je ove poruke čuo i netko od bh. političara", objašnjava Korman.

Pohvale o izložbi

Izložbu Melihe Teparić pohvalio je i psiholog Ibrahim Prohić koji kaže da veoma malo takvih inicijativa dolazi iz akademske zajednice BiH.

"Nekako puštamo da stvari idu mimo nas i da nas život baca od jedne obale do druge, a mi to ne osvijestimo. Poruke građana u ovoj izložbi govore o onome što godinama govorim u javnom diskursu. Sve ovo što nam se događa trenutno oko COVID-a 19, ali i ukupna politička situacija u BiH, na sve nas će ostaviti traume", kazao je Prohić.

Prohić: COVID-a 19 i ukupna politička situacija u BiH ostavljaju traume
Prohić: COVID-a 19 i ukupna politička situacija u BiH ostavljaju traume

Prohić dodaje kako ova izložba ima terapijske efekte.

"Izložba daje materijal za naučna istraživanja. Jedan od temeljnih elemenata psihoterapije je to da trebamo govoriti o određenom problemu. Vidim da su te poruke pisala djeca i to nužno mora imati barem mali terapijski efekt", kazao je Prohić.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, kazala je za RSE kako je Melihina izložba u skladu s misijom muzeja, a to je da svi njegovi projekti imaju vezu s lokalnom zajednicom.

"Zahvaljujući ovoj izložbi i direktnim kontaktom s ljudima, dobili smo neku trenutačnu sliku grada. Pored onih stvari koje svakodnevno možemo čuti u medijima i društvenim mrežama, ljudi su govorili i o nekim drugim stvarima kao što je zaštita okoliša i briga o životinjama", kazala je Hašimbegović.

Širi prostor za umjetnost

Meliha Teparić bavi se umjetnošću više od dvadeset godina i u svojoj karijeri imala je blizu stotinjak različitih izložbi i radionica.

Kaže kako joj je draži moderniji pristup umjetnosti, a posebno voli direktno komunicirati s publikom.

"Umjetnost koja se prezentira izlaganjem u galerijama je ograničena na uži krug kolega i manjeg broja ljubitelja umjetnosti. Preferiram širi prostor za umjetnost u kojem bi uključila i građane", objašnjava Teparić.

Teparić je diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku za slikarstvo. Također, doktorirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutačno predaje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Ne propustite pročitati:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG