Dostupni linkovi

Ulazak u Crnu Goru bez testa, ukida se i zabrana međugradskog saobraćaja


Granična policija Crne Gore

Za ulazak u Crnu Goru više neće biti obavezan test na korona virus, a ukida se i zabrana međugradskog saobraćaja tokom vikenda, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

“Za strance i državljane Crne Gore više nije potreban test pri ulasku u Crnu Goru”, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i dodala da je razlog za “popuštanje” mjera poboljšana epidemiološka situacija u zemlji, jer je popunjenost bolničkih kovid kapaciteta sada oko 57 posto, dok je u drugoj polovini decembra bila 67 procenata.

Inače, danas je kod još 388 građana Crne Gore potvrđen korona virus, a preminule su četiri osobe povezane sa COVID-19, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 9.595.

Od početka pandemije je registrovano 52.819 slučajeva COVID-19, a preminulo je 729 osoba.

Prema poslednjim podacima, najviše aktivno oboljelih na 100 hiljada stanovnika u regionu ima u Crnoj Gori 1.507, zatim Sloveniji 1.217, te Albaniji 858.

“Među novim mjerama je zabrana proslave nove godine po julijanskom kalendaru (13. januar) u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a u ugostiteljskim objektima, koji će i dalje moći raditi od 7 do 20 sati, zabranjuje se muzički i scenski program”, kazala je Borovinić Bojović.

Na novinarsko pitanje o početku vakcinacije, ministarka Borovinić Bojović je ponovila da se ono može očekivati krajem januara ili početkom februara, te da se o tome pregovara sa više proizvođača, kako onima koji imaju evropski sertifikat, tako i onima iz Rusije i Kine.

“Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim, informacije se mogu očekivati u narednih 10 do 15 dana najkasnije", kazala je Borovinić Bojović i dodala da je cilj da prva vakcina koja se dopremi u Crnu Goru ima evropski sertifikat.

“Obzirom da se dosta zakasnilo sa radom oko vakcina, da je to trebalo raditi prije pola godine, a ne u decembru, moliću za dodatno malo strpljenja jer je jasno da nabavka vakcina nije nabavka parfema iz inostranstva, nego je to veoma ozbiljan posao”, rekla je Borovinić Bojović.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je ocijenio da se blažim mjerama omogućava oporavak turizma i ugostiteljstva.

“Slobodan ulazak u Crnu Goru i omogućavanje međugradskog saobraćaja vikendom uticaće na našu cjelokupnu ekonomsku aktivnost”, kazao je Milatović i ustvrdio da je zbog ograničenja ulaska turista Crna Gora izgubila 450 do 500 miliona eura.

XS
SM
MD
LG