Dostupni linkovi

Početak vakcinacije u Crnoj Gori očekuje se krajem januara


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Može se očekivati da će vakcinacija u Crnoj Gori početi krajem januara, saopštila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ukoliko, kako je navela, “bilateralni pregovori budu nastavljeni ovim tempom”.

Još je neizvjesno o kom broju vakcina je riječ i kom proizvođaču, jer će vakcine pristizati etapno a osim sa Evropskom Unijom i Covax inicijativom, Ministarstvo pregovara i sa drugim proizvođačima, navodi Borovinić Bojović i podsjeća da će kao potpisnica incicijative COVAX, Crna Gora dobiti odgovarajući dio vakcina.

“Nisam se izjasnila o proizvođaču, jer imamo razgovore ne samo vezano za odnose sa Evropskom Unijom kada je riječ o vakcinaciji i Covax inicijativom, već i sa više drugih proizvođača. Ono što je važno je da vakcina mora biti bezbjedna, efikasna i sa dobrim kvalietom, i to će biti ispoštovano”, kazala je Borovinić.

Navela je da se pregovara sa svima koji su već dobili sertifikat Evropske agencije za ljekove, kao i onima koji će za to papire uputiti ovih dana.

Ona je rekla da će prioritet u vakcinaciji imati ranjive grupe, počevši od onih starijih od 80 godina, te zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane, nakon toga i ostali.

“Vakcinacija je dobrovoljna i očekujemo dobar odziv građana”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Evropska komisija prije dva dana usvojila paket pomoći od 70 miliona za pomoć zemljam Zapadnog Balkana, a da će Crna Gora kao potpisnica Covax inicijative dobiti dogovoreni procena vakcina kada počne raspodjela.

Borovinić Bojović je izjavila i da svi pregovori koje je Crna Gora imala prije dolaska nove Vlade o COVAX inicijativi, nisu do kraja završen.

“Državna garancija za vakcine nije na vrijeme uplaćena, čime je doveden u pitanje Memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova brzo odreaguje i da ta državna garancija za vakcine blagovremno 15. decembra bude uplaćena, za što smo imali svega par dana”, rekla je Borovinić Bojović.

Dodala je također da bivše Ministratvo nije vršilo nikave bilateralne dogovore sa pregovaračima EU, niti sa pojedinačnim prroizvođačima vakcina, kao što su to uradile ostale zemlje regiona.

Povodom tvrdji Borovinić Bojović, reagovao je bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović koji je kazao da je Crnoj Gori, u skladu sa potpisanim Sporazumom, tek 10. decembra omogućeno da uplati garancije u gotovini.

„Od ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović se očekivalo samo da taj novac uplati“, rekao je Hrapović.

Bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović 9. oktobra je objavio da je Crna Gora pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-19, koji je iniciran od strane Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) a podržan od strane Evropske komisije, te da će tim sporazumom država dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja.

Tada je objavljeno i da je u te namjene avansno uplaćeno oko 646 hiljada eura.

XS
SM
MD
LG