Dostupni linkovi

Ukrajinski parlament prihvatio ostavku premijera


Premijer Ukrajine Oleksej Hončaruk
Premijer Ukrajine Oleksej Hončaruk

Ukrajinski parlament prihvatio je ostavku premijera Olekseja Hončaruka, koga će na toj poziciji zameniti njegov dosadašnji zamenik Denis Šmigal.

Konkretni razlozi zbog kojih je najmlađi ukrajinski premijer Hončaruka odlučio da se povuče, nisu poznati.

Druga ostavka za dva meseca

Oleksej Hončaruk svoju ostavku ponudio je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom u januaru ove godine, kada je u javnost dospeo audio snimak na kom premijer navodno kritikuje predsednika države zbog manjka ekonomskog znanja.

Hončaruk je tada tvrdio da su snimci montirani od različitih delova izjava.

"Njihov sadržaj veštački stvara utisak da moj tim i ja ne poštujemo predsednika, koji je naš politički lider", napisao je Hončoruk na društvenim mrežama.

Međutim, nije pojasnio da li se njegov glas čuje u objavljenom snimku. Pretpostavka je da snimak potiče sa sastanka premijera sa ministrom finansija i zvaničnicima Centralne ukrajinske banke.

Niko od njih nije želeo da komentariše snimak.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tada nije prihvatio ostavku ukrajinskog premijera Olekseja Hončaruka.

On je rekao da je odlučio da pruži Hončaruku još jednu priliku, uz napomenu da "nije vreme da se zemlja politički potresa".

"Odlučio sam da Vama i Vašoj vladi pružim drugu šansu," rekao je Zelenski tokom sastanka sa Hončarukom koji je u petak pre podne ponudio ostavku nakon objave audio snimaka u kojima je navodno kritikovao Zelenskog.

Premijer je napomenuo da se odlučio na takav korak kako bi otklonio svaku sumnju o poštovanju i poverenju u predsednika.

XS
SM
MD
LG